Zo ruim je je kledingkast op in 10 stappen!

Net voor de wisseling van seizoen is het een goed moment om je kledingkast onder handen te nemen. Bekijk kritisch wat je afgelopen maanden hebt gedragen. En ga na wat je voor het seizoen dat voor de deur staat hebt klaarliggen. Handig, want koop je nooit dat 4groene t-shirt, of die overbodige nieuwe witte sjaal. Lees verder hoe je je kledingkast op in 10 stappen orde krijgt.

Wat niet werkt:

alles ineens uit je kast halen, want zo wordt het een enorme bende en mis je het overzicht. Dit  heb je vast elders wel eens gelezen hebben, maar ik weet inmiddels uit ervaring met klanten dat deze stap té groot is en voor stress zorgt, zeker als je het alleen moet doen.

Dit heb je nodig

 • Een doos/mand en vuilniszakken
 • Stickers en een viltstift
 • Kookwekker
 • Leeg bed / lege tafel / schone grond

Zo ruim je je kledingkast op in 10 stappen

 1. Plan hoeveel tijd je neemt voor de klus; hou het klein (eventueel plank voor plank) en zet de (kook)wekker / timer op je telefoon
 2. Start links bovenin de kast, haal de eerste plank leeg en leg alles op de grond/bed / tafel
 3. Sorteer: wat moet blijven aan de een kant en wat weg kan aan de andere kant
 4. Verdeel de weg-stapel in: kringloop (Terres de Hommes), verkoop (tweede handswinkel, Marktplaats oid) of weggooien / kledingcontainer.
 5. Doe in vuilniszak als iets weg gaat, met stickers erop voor wie of waarnaartoe
 6. Wat je niet weet gaat even in de twijfel- doos/mand
 7. Sorteer de blijf-stapel: leg terug dat je op deze plank wilt hebben.
 8. Beoordeel de laatste 10 minuten alsnog de twijfel-mand/doos en ruim het op waar je het wilt hebben.
 9. Als de wekker gaat, zet je de vuilniszakken in de gang/ schuur. Zo maak je het wegbrengen gemakkelijker. Schrijf je gelijk in je agenda wanneer je dit gaat doen! Een afspraak met jezelf is ook een afspraak 😉
 10. Begin aan plank twee als er nog tijd is. Tijd te kort? Plan gelijk deze week/maand nog een keer een opruim sessie in.

Zo beslis je over de twijfel kledingstukken

 • Voel ik me hier goed in? Zo niet, gelijk weg er mee; kringloop of doorverkopen helpt.
 • Heb ik dit het afgelopen seizoen gedragen? Bij nee, zal dit het volgende seizoen ook vast niet gebeuren. Heb je hier moeite mee, hang het dan nog 1 seizoen in de kast (met hangertje achterste andersom), heb je het dan nog niet gedragen, weg ermee!
 • Heeft het z’n dienstgedaan, maar is het mooi geweest? Bedank voor bewezen diensten en neem afscheid. Een heel moeilijke, maar een goeie metafoor voor veel dingen in je leven.

Met bovenstaande ‘methode’ kun je natuurlijk jouw kleding voor alle seizoenen uitzoeken. Soms is het gemakkelijker kleding te beoordelen als je die na zes maanden weer tevoorschijn haalt.

Kun je hulp gebruiken bij het nemen van je beslissingen over je kleding? Ik help je graag met het op orde krijgen van je kledingkast!

Als je kledingkast op orde zit, wat zijn dan goede bestemmingen voor de kleding die je wegdoet? Ik geef je graag een paar opties.

Wil je er nog geld voor:

 • Verkoop het via een tweedehands kledingwinkel. In Amersfoort zit bijvoorbeeld Catwalk (Bijna nieuwe stijlvolle dames merkkleding/ schoenen/ accessoires)
 • Via een app op je telefoon: The Next Closet. Binnen vijf minuten staat je kledingstuk online en het uploaden is helemaal gratis.

Voor niks een ander er blij mee maken:

 • Terres de Hommes winkel of Kringloop.

Ruilhandel:

Je kunt ook een avond met vriendinnen organiseren. Ieder neemt een aantal (handig om van te voren de hoeveelheid af te spreken) kledingstukken mee en ruilen maar die handel.

Opbergen van kleding tot een volgend seizoen.

Mocht je kast het niet toelaten om er twee seizoenen in op te bergen, zijn er verschillende opties:

 • Gebruik transparante bakken
  Shirts bij shirts, rokjes bij rokjes, dan vind je alles in een oogopslag terug. Stapelbare exemplaren zijn een uitkomst als je kleinbehuisd bent.
 • Vacuüm opbergzakken
  Bekend van hysterische Tell Sell-achtige reclames, zijn écht handig (en o.a. bij Blokker te vinden). Doordat je de lucht eruit zuigt, neemt je klerenpakket zo driekwart minder plek in. Een topalternatief voor koffers onder het bed.
 • Een stoffen kast met rits
  Die stal je ook nog eens makkelijk in een dood hoekje op de logeerkamer of zolder.
 • Mantel- en herenpakken
  Verdienen een afsluitbare kledinghoes, het liefst met een ‘doorkijkvenstertje’ zodat je ze zo weer terugvindt als de gelegenheid om ze te dragen zich aandient.

Kun je wat advies gebruiken over je kledingkast en/of je opbergmogelijkheden? Wil je niet meer eindeloos hoeven zoeken in je kast? Wil je geld verdienen aan de kleding die je toch niet draagt? Laten we samen je kast in ‘duiken’ en aan de slag gaan. Zodat je met heel veel praktische tips eindelijk die overzichtelijke en opgeruimde kast krijgt. En dat jij wellicht ook wel gaat shoppen in je eigen kast.. net als Nicole die heel blij was met mijn hulp.

© 2022, INC Professional Organizing |
Algemene voorwaarden |
Privacy Policy
website: sbddesign.nl