Wat bewaar je wel van je kinderen?

Laatst vroeg iemand mij, heb jij nog tips voor kinderen die al even uit huis zijn? Wat te doen met hun spullen?

Zelf mocht ik mijn spullen bij m’n ouders laten staan, totdat ik echt een huis gekocht had. In een studentenhuis of wellicht kamer is er vaak niet veel ruimte over. Ik vond het heel fijn dat dit kon, want voor de aankoop van m’n eerste echte huis zaten er vijf woonplekken tussen! Mijn moeder was blij dat het uiteindelijk weg was, niet alleen door de ruimte die het oplevert, maar ook omdat dit volgens haar hoort bij verantwoording nemen en volwassen worden.

Voor de ouders geldt: loslaten. Want, als je kind iets niet (meer) wil hebben, waarom zou jij het dan tóch bewaren? Hieronder wat richtlijnen en tips voor de verschillende categorieën.

Direct weg

INC Professional Organizing_collect memories no thingsVoorwerpen die stuk zijn (en waarvan reparatie niet meer de moeite waard is), zaken die incompleet zijn. Denk hierbij aan spelletjes, speelgoed etc.

Kleding

Kleding is om te dragen en bij uitstek iets dat meeverhuist. Willen ze kledingstukken niet meenemen? Waarom zou jíj ze dan houden? AIs je kind wat krapper behuisd is, kun je nog voorstellen dat winterkleding ‘s zomers een plekje krijgt in het ouderlijk huis. En vice versa. Of bijvoorbeeld kleding die weinig gedragen wordt, zoals gala jurken. Maar vraag bijvoorbeeld bij het kerstdiner gerust, of het rokkostuum nog steeds plaats in jouw kast dient in te nemen.

INC Professional Organizing_speelgoed opruimenSpeelgoed

Ach ja, dat is vast iets om wat ‘soft’ van te worden. Wil je kind zelf papa of mama worden, dan is het zeker een idee om wat speelgoed te bewaren. Want mocht een klein kindje ze gegund zijn, dan is er bij opa/oma alvast iets om mee te spelen. Maar houd wel ‘maat’. Eén of twee knuffels, wat auto’s en een doos Playmobil of LEGO. Hierin maak jíj de keuze. Want jij bewaart het voor je kleinkind.

INC Professional Organizing_werk en prive in ControlStudiemateriaal / Studieboeken

Echte topboeken, naslagwerken die ook in het werk gebruikt kunnen worden, gaan mee het huis uit. Andere interessante boeken en readers kunnen misschien nog doorverkocht worden. Maar let op: ze zijn snel verouderd. Van kringloop- en tweedehandsboekenwinkels weet ik dat oude studieboeken amper waarde hebben. Vaak is het oud papier. Aantekeningen zijn al helemáál snel niet meer interessant. Wil je toch wat boeken bewaren, vraag je dan af of ze echt nog weleens ingekeken worden?

Knutsels en sentimentele zaken

INC Professional Organizing_opruimen kinderspullenHet pietendiploma uit 1982, 40 schoolschriftjes van groep 1 tot en met 8, stapels práchtige tekeningen, tjsa …… volgens mij zit geen enkel kind te wachten op vier bananendozen vol oude sentimenten. En wat zou jij er eigenlijk nog mee doen? Vis er voor jezelf een paar tekeningen uit en draag de rest over aan je kind (die ermee doet wat hij/zij wil). Met de app Friddo kun je ook boeken van de knutselwerken en tekeningen maken. Dit scheelt veel ruimte natuurlijk. En een boek, pak je er wellicht eerder bij.

Mijn belangrijkste tip

Doe je best de hoeveelheid bewaarspullen al in een eerder stadium (wat) in te dammen – vooral in de categorie ‘knutsels en sentimenten’ is de valkuil dat je te veel wil bewaren. Vind je dit lastig, lees dan ook mijn blog over het loslaten van spullen met emotionele waarde. Ik begeleid je graag bij het maken van een selectie.

Neem je contact op voor een gratis en vrijblijvende intake?

© 2024, INC Professional Organizing |
Algemene voorwaarden |
Privacy Policy
website: sbddesign.nl