10 geweldige tips om uitstelgedrag de baas te zijn!

Heb jij veel projecten en klussen die je regelmatig uitstelt? 
– Je vindt het moeilijk om aan iets te beginnen. 
– Of je blijft hangen in het denken erover en kom je niet tot doen? 
– Of je hebt geen zin in een moeilijk of saai project? Hierdoor schuif je het dagen, maanden wellicht wel jaren voor je uit. Totdat het echt niet anders kan en het wél moet.
Komt je dit bekend voor? 

Je bent zeker niet de enige. Als Professional Organizer neem ik bij mijn klanten altijd een test af om te checken hoe het is gesteld met de Executieve Functies. Dit zijn de functies die kunnen worden gezien als de ‘dirigent’ van de cognitieve vaardigheden, het zijn een verzameling processen die te maken hebben met het beheren van jezelf en de bronnen die nodig zijn om een doel te bereiken. 

Uit deze testen blijkt vaak dat er sprake is van uitstelgedrag. Anders gezegd de taakinitiatie zwakker ontwikkeld is. Taakinitiatie is het vermogen om zonder dralen met projecten te beginnen, op tijd, op efficiënte wijze.

Als opruimen en organiseren een van die projecten is, zie je vaak een huis/kantoor met veel stapels en projecten die nog dienen te worden opgepakt. Dit leidt vaak tot frustratie en gevoel van onmacht. 

 

 

Vanzelfsprekend zijn er een aantal zaken die je kunt doen om jouw uitstelgedrag aan te pakken. 10 tips om uitstelgedrag de baas te zijn.

 1. ‘Slik de kikker’, dat wil zeggen; begin gelijk ’s ochtends met die moeilijke en vervelende klus.
 2. Leg alles van te voren klaar.
 3. Verminder afleidingen (opgeruimd bureau)
 4. Deel de taak op in kleine behapbare stappen en plan die in je agenda
 5. Zorg voor deadlines die dichtbij liggen.
 6. Koppel de taak aan een bepaalde routine. 
  Bijvoorbeeld; ruim je kranten, tijdschriften en papieren de avond voordat je je papiercontainer aan de straat zet, op.
 7. Stop met denken, START (gewoon)
 8. Bij sterk negatieve emoties, haal 10 x diep adem voor je begint om je emoties te kalmeren en je executieve functies te kalmeren.
 9. Skip perfectionisme.
 10. Schakel hulp in, zodat je een stok achter de deur hebt en je wel ‘moet’ beginnen. Dit kan een collega of vriend zijn en ook een Professional Organizer. Die kent nog meer tools om uitstelgedrag de baas te zijn!

Veel succes en bedenk je ook hoe fijn gevoel het geeft als je die lastige, saaie en vervelende klus toch geklaard hebt! Stop met denken, START!

Meer weten over uitstelgedrag en/of in een Executieve Functies test? Heb je behoefte aan advies en ondersteuning en verlangen naar meer rust, ruimte en overzicht? Mijn kennismakingsgesprekken zijn gratis, en vrijblijvend. Neem contact met me op.

© 2024, INC Professional Organizing |
Algemene voorwaarden |
Privacy Policy
website: sbddesign.nl