Infobesitas en smartphoneverslaving dit kun je er aan doen!

30 september vierde de NBPO (Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers) haar 20-jarig bestaan. Dat werd gevierd met een symposium over sociale druk en infobesitas. Infobesi-wat?

Infobesitas: de verslavende behoefte naar prikkels. En de obsessieve neiging om op zoek te gaan naar informatie. Dit beeld is ontstaan met de opkomst van de steeds snellere en slimmere smartphones.

Marnix Pauwels gaf een interessante lezing over hoe de smartphone in 10(!) jaar tijd onze beste vriend geworden: hij is immers altijd paraat! Marnix stelde ons een aantal interessante vragen:

Pak je als je wakker wordt meteen je telefoon om je berichtjes te checken?
Ga je terug naar huis om je telefoon op te halen?
INC Professional Organizing_opruimcoachVoel je je rot als je iets deelt op social media en er wordt niet direct gereageerd?
Gebruik je de smartphone om de tijd te doden?
Is je smartphone leeg aan het eind van de dag?
Check je voor je gaat slapen nog je berichtjes?
Voel je je telefoon trillen ook al ligt hij 10 meter bij je vandaan?
Zet je ‘m wel eens uit?
Doe je wel eens een dagje zonder telefoon?
Als je al deze vragen met ‘ja’ beantwoordt dan is de kans groot dat jouw telefoon veel meer invloed heeft op je leven dan je door hebt.

Wat maakt het uit?
Wat maakt dat nu uit zul je denken, iedereen doet ’t? En daar zit volgens Marnix de angel: doordat iedereen zijn/haar telefoon op die manier gebruikt is het de norm en ‘normaal’ geworden. Maar van dat nieuwe ‘normaal’ kun je klachten krijgen: vermoeidheid, slapeloosheid, concentratieproblemen en een opgejaagd gevoel.

Wat is dan de oplossing?
Weet dat je telefoon een grote verleider kan zijn waarmee je je problemen kunt vergeten en de dagelijkse realiteit kunt ontvluchten. Weet ook dat je telefoon ‘smart’ is en is ingericht om je aandacht te trekken. Met pop-ups, geluiden en effecten. Probeer maar eens: zet je telefoon eens een uur – dag – weekend uit. Hoe voelt dat, zo zonder vriend? Heb je tijd voor andere dingen? Of ben je de hele tijd onrustig en op zoek?
Leer je telefoon (weer) als ‘werktuig’ te gebruiken: pak en gebruik ‘m en leg ‘m weer weg. Dat is even wennen maar creëert weer andere mogelijkheden en tijd! Wie weet kun je eindelijk die dingen doen waar je niet (meer) aan toe komt!

Meer tips vind je in het boekje van Marnix Pauwels: Leg dat !@#ding nou ‘ns weg!

Bron: website NBPO

© 2024, INC Professional Organizing |
Algemene voorwaarden |
Privacy Policy
website: sbddesign.nl