Hoe komt het dat opruimen juist nu zo goed voor je is? Hoe begin en beslis je?

Het is een bizarre en onzekere tijd waarin we momenteel leven. De wereld staat op z’n kop door COVID-19.. Ineens zijn dingen die eerst zo vanzelfsprekend waren ineens ingewikkeld. Neem iets simpels als boodschappen doen, ineens sta je met je mondkapje achter een zojuist voor je gedesinfecteerd karretje. Als je een keer niest, word je al argwanend aangekeken. Thuis werken is meer regel dan uitzondering… en ergens wat buiten de deur drinken of eten mag nu even niet.

Het lijkt misschien vreemd, maar ik denk dat opruimen van je huis en/of je papieren en/of administratie je kan helpen om meer zin te krijgen in dingen. Je kunt je hoofd leger maken, het wordt wat gezelliger en overzichtelijker en misschien komt er ook meer ruimte voor jezelf.. 

 

Want terwijl je je externe wereld op orde brengt, er ook overeenkomstige veranderingen in jezelf plaats vinden. Alles om Opruimen_corona_Covid-19_chaos_orde_overzicht_gripje heen, vooral je omgeving thuis, spiegelt je innerlijke zelf. Door het veranderen van je huis verander je dus ook de mogelijkheden in je eigen leven. Het verwijderen van de obstakels voor de harmonieuze energiestroom in je leefomgeving creëert meer harmonie in je leven en ruimte voor de fantastische nieuwe kansen die jouw kant op komen. Dit hoeven geen grote kansen of wijzigingen te zijn.. ook kleine dingen aanpassen kunnen grote gevolgen hebben.

Soms vinden mensen het lastig om te beginnen met opruimen. Mijn advies is altijd om klein te beginnen in een ruimte waar je vaak komt. Ik schreef eerder al een blog over je gang/ hal op orde houden. Je leest ‘m hier. Of begin met een rommellade in je keuken. Ga eens kritisch door deze lade heen en stel jezelf de volgende vragen met ja/nee. Is het antwoord ja, bewaar het voorwerp dan. Is het antwoord nee, gooi of geef het weg. Twijfel je, doe het dan in een doos en bekijk na 1 maand of je er voorwerpen uit hebt gemist.

Vragen die je kunt stellen, om te bepalen of je iets wel/niet bewaart:

  1. is het voorwerp heel? Zo ja, ga naar vraag 2.
    Zo nee, is het de moeite om het te bewaren, of te laten repareren? Zo nee: gooi het WEG. Zo ja plan in je agenda in wanneer je het gaat (laten) repareren. Spreek met jezelf af dat als je het binnen 1 maand niet hebt laten repareren dat je het alsnog wegdoet.
  2. gebruik ik het voorwerp wekelijks?
  3. hoeveel heb ik ervan nodig?
  4. heb ik tijd en energie om het te onderhouden / schoon te maken?
  5. word ik er blij van?
  6. voegt dit voorwerp waarde toe aan mijn leven?
  7. kan ik dit voorwerp binnen 10/20 minuten voor €10/€20 minuten opnieuw kopen? Dus hoe ‘erg’ is het dat ik dit voorwerp wegdoe?
  8. zou ik het voorwerp opnieuw kopen?

Is het je gelukt je lade op orde te krijgen? Dit geeft je vast motivatie om het volgende kleine project aan te pakken. Ga niet te lang door met opruimen, op een gegeven moment wordt je brein moe en schakelt het over naar je primitieve brein (reptielenbrein). Dit brein is op veiligheid gericht en hierdoor wil je je spullen liever allemaal bewaren.

Veel succes met opruimen en hopelijk geeft het je ook meer harmonie en ruimte in je leven voor de dingen die jij belangrijk vindt. Mocht je er niet uitkomen? Ik kijk graag (online) met je mee. Mijn kennismakingsgesprekken zijn altijd vrijblijvend en kosteloos. Neem contact met me op.

© 2024, INC Professional Organizing |
Algemene voorwaarden |
Privacy Policy
website: sbddesign.nl