post

Verklein je stapel en vergroot je geluk…

In tijden van social distancing is het heel verdrietig dat je je familie, opa en oma, vrienden en je ouders niet kunt zien. Met de huidige techniek videobellen we heel wat af. Of we hebben contact via Zoom of Skype.. maar hoe veel leuker is het om weer eens een echte kaart te versturen èn te ontvangen. Je kunt iemand een echte hart onder de riem steken met en mooie tekst of bijvoorbeeld met een gedicht. Je hebt er vast nog wel een aantal oude kaarten in de la liggen. Pak je adressenboekje erbij en klim weer eens ouderwets in de pen. En het heeft heel veel voordelen:

 • je wordt er zelf blij van om iets op papier te zetten
 • iemand is heel blij om je kaartje te ontvangen
 • je stapel met kaarten slinkt
 • je hebt een echt doel om naar buiten te gaan ;-).

Wist je trouwens dat een lieve vriendin en ik elkaar in het begin van de Corona Crises op precies dezelfde dag een mooie kaart hadden gestuurd. Zo fijn en toevallig (of bestaat het niet?).
Veel schrijfplezier.. enne mijn adres is: Voltastraat 27 / Amersfoort

post

7 tips om ten tijde van de corona crisis goed op te ruimen in je huis!

Nu we grotendeels in lockdown zijn, besteden veel mensen tijd aan dingen waar ze eerder niet aan toe kwamen, zoals opruimen. Je zit immers de hele dag verplicht thuis en ergert je wellicht wel aan de stapels die je nooit zo opvielen. Bovendien heb je nu door het uitvallen van diverse soorten afspraken en het advies binnen te blijven is er ineens wel tijd en prioriteit.

Hoe ruim je nu goed op zonder frustratie en met een goed gevoel en met een fijn resultaat?

7 tips om echt goed op te ruimen.

 1. Begin in de ruimte waar je je het meest ergert.
 2. Maak het project niet te groot, zodat je gemotiveerd blijft.
 3. Schrijf op wat je wilt bereiken met het opruimen.

4/ 5) Ruim op met behulp van 4 bakken systeem.

Bak 1 staat voor hier bewaren
Bak 2 staat voor elders bewaren
Bak 3 staat voor Marktplaats/ Weggeven / Verkopen
Bak 4 daarin zit een vuilniszak.

Vraag je bij elk voorwerp af:
– is het nuttig
– wordt je er blij van, of voegt het iets toe in je leven? Stop het het vervolgens in een van de bakken. Kom je er echt niet uit, maak dan een twijfel bak.. al ben ik daar niet zo’n voorstander van.Blijf steeds op de plek waar je aan het opruimen bent. Zo blijf je geconcentreerd en heeft het opruimen het meeste effect. 

6. Ga maximaal 3 uur achter elkaar door met opruimen, zo neem je de beste beslissingen. Ga je langer door dan wordt je brein moe en wil je alles liever houden. En dan ben je alleen maar aan het verplaatsen en dat kan niet de bedoeling zijn.

7. Til er niet te zwaar aan.. Zet een leuk muziekje aan en maak het luchtig en denk morgen vind ik vast weer een half uurtje om ermee verder te gaan. Wel handig om dit alvast in te plannen ;-).

Heb je vragen? Heb je advies, hulp of een stok achter de deur nodig? Opruimcoach Ingrid Strooij uit Amersfoort helpt je graag telefonisch of virtueel (computer of FaceTime/videobellen). Mijn kennismakingsgesprekken zijn gratis en vrijblijvend. Neem contact met me op.

Ik wens je veel rust, ruimte en overzicht in je huis en in je hoofd. 

post

Waarom hamsteren we?

Het oudste deel van je hersenen, het reptielenbrein, is gericht op overleven. De angst voor tekort zit is hierin vastgelegd. In de oertijd was het niet vanzelfsprekend was dat er in elk seizoen voldoende voedsel zou zijn.  Verzamelen is soms een manier om met angst om te gaan. 

Bij veel mensen steekt angst voor tekort nu de kop op. Het scheppen van overzicht kan dan rust geven. Beperk het aantal bezoeken aan de supermarkt en breng eerst in kaart wat je nog in huis hebt. Richt je voorraadkast in door vergelijkbare producten bij elkaar te bewaren en op datum te sorteren. Met een etiketje kun je op bakjes in je vriezer de inhoud en bereidingsdatum aangeven. En wil je het helemaal overzichtelijk? Maak dan een lijstje (bijv. in Excel) wat je allemaal in de vriezer hebt.

Gebruik je gezond verstand met inkopen doen. Er is genoeg voorraad in Nederland. Koop gewoon wat je normaal ook zou kopen, zodat de mensen die bijvoorbeeld in de zorg werken of in ploegendiensten aan het eind van de middag of ‘s avonds ook nog kunnen kopen en koken!
Wees lief en zorgzaam voor elkaar in deze crisis, zodat we er samen door heen kunnen komen!

post

Elf vragen om spullen bewuster te kopen (of gratis mee te nemen)


1. Heb ik het nodig?
2. Hoe realistisch is het dat ik het (binnenkort) ga gebruiken?
3. Heb ik er al vaak aan gedacht dit voorwerp te kopen?
4. Maakt dit voorwerp mijn leven beter / word ik er blij van?
5. Is het nú het moment om het te kopen (of kan het wachten)?
6. Op welke plek ga ik dit opbergen?
7. Kan ik dit voorwerp onderhouden/verzorgen?
8. Heb ik het voorwerp al, heb ik er voldoende van?
9. Komt het door mijn ‘verzameldrang’ / ‘shopverslaving’ dat ik dit voorwerp wil?
10. Wil ik dit kopen om stress te verlagen of ‘geluk te kopen’?
11. Is dit een impulsaankoop?

Bron: met dank aan mijn collega Ingeborg Koot van IK Organiseer

post

20 gevolgen van rommel

Er zijn veel ‘definities’ van rommel, welke (past/passen) bij jou?

 • Spullen die je niet (meer) gebruikt.
 • Spullen die ergens liggen waar ze niet horen.
 • Spullen die geen eigen plek hebben (die zwerven!)
 • Spullen die vies, stuk, slecht of onbruikbaar zijn.
 • Teveel spullen op een te kleine plek.
 • Spullen waar je niet blij mee bent.
 • Alles wat niet af is.

wat doet rommel eigenlijk met ons?


Waarom willen we er vanaf? Waarom heeft het zo’n negatieve klank en inhoud? Nou, daar valt heel wat over te zeggen. Ik kwam wel 20 negatieve gevolgen tegen en wie weet zijn er nog wel meer. 

 1. Rommel neemt onze ruimte in beslag: het belemmert en beperkt onze bewegingsvrijheid, geeft een benauwd gevoel, waardoor we ongemerkt onze adem een beetje in gaan houden, er ontstaat algehele stagnatie. Er is daar waar rommel is geen ruimte voor activiteiten.

 2. Rommel kost ons energie: het trekt onze aandacht, stoort ons en roept voortdurend:“Ruim toch op!” Rommel maakt ons moe, futloos en minder vitaal. Ieder voorwerp straalt ook iets uit. Mooie, gewenste dingen geven je energie, ongewenste en onvoltooide dingen ontnemen je energie.

 3. Rommel blokkeert ons: het kan werken als barrière tegen het voelen van emoties en diep weggestopte angsten, waardoor we niet ten volle kunnen leven.

 4. Rommel kan zelfs ons gewicht beïnvloeden: doordat we uit onvrede over de wanorde meer gaan eten en snoepen, omdat we ons toch goed willen voelen.

 5. Rommel maakt onze spullen lelijk: ze beschadigen doordat ze rondslingeren, of doordat ze geen passende plek hebben.

 6. Rommel bederft ons humeur: rommel dempt alles: geluid, levensvreugde, helderheid in je hoofd en zelfs je passie. Een kenmerk van depressieve mensen is dat ze heel vaak rommel om zich heen hebben. Omgekeerd kun je van rommel ook gedeprimeerdraken.

 7. Rommel ontneemt ons onze bewegingsvrijheid: letterlijk geen plek om een dansje te maken, of een beetje te stoeien en te dollen, om actief te zijn.


 8. Rommel kost ons tijd: we moeten vaak lang zoeken tussen alle spullen naar wat we willen gebruiken. We zijn tijd kwijt aan het (opnieuw) aanschaffen van al die spullen, omdat we ze niet terug kunnen vinden. Het kost tijd om voor alle spullen een plek te vinden en ook het (steeds) weer verplaatsen alle spullen om ergens bij te kunnen neemt extra tijd in beslag.

 9. Rommel kost ons geld: we kopen nieuwe dingen, omdat we de onze niet kunnen vinden, of omdat we er eigenlijk niet meer bij kunnen komen. Je kunt zelfs uitrekenen hoeveel huur je maandelijks kwijt bent aan je spullen! (hoeveel procent van je leefruimte je spullen in beslag nemen).

 10. Rommel geeft ons extra werk: meer spullen om schoon te maken, meer spullen geven meer stof, schoonmaken is tijdrovender door ruimtegebrek, àls het nog gaat!

 11. Rommel bedreigt onze gezondheid: het is meestal onhygiënisch, kan allergieën veroorzaken en je loopt meer risico op brand en bij brand.


 12. Rommel belemmert ons geestelijk leven: doordat je spullen, je materiële zaken voortdurend je aandacht vragen, is er vrijwel geen tijd om bezig te zijn met wat ècht belangrijk is in je leven.

 13. Rommel kan ons schuld- en schaamtegevoelens bezorgen: we vinden onszelf slecht, slap, ongedisciplineerd. We kunnen ons zelfrespect verliezen, waardoor er zelfs eetproblemen kunnen ontstaan.

 14. Rommel beïnvloedt het beeld dat anderen van ons krijgen: weinig zorg voor ons huis, weinig zorg (respect) voor onszelf. Anderen reageren vaak op dezelfde manier.

 15. Rommel bevordert uitstelgedrag: niet op tijd klaar zijn, niet tot actie kunnen komen. Denk maar eens aan je belastingaangifte! Omdat je in de chaos niet de juiste gegevens kunt vinden, begin je er maar steeds niet aan. Tot het (bijna) te laat is. “Procrastination is a thief of time”zeggen de Engelsen. (Uitstel is een dief van onze tijd) Je bent al die tijd wel ‘bezig’ (in je hoofd!) met wat je steeds maar niet doet!

 16. Rommel houdt ons in het verleden: er is (ook letterlijk) geen ruimte voor nieuwe dingen.

 17. Rommel kan ons angstig maken: doordat we het gevoel hebben dat we de dingen niet meer in de hand hebben, maar dat de spullen ons de baas zijn.

 18. Rommel belemmert ons in het doen van wat we echt graag zouden willen doen: een cursus volgen of je vriendin laten logeren kan niet, want je moet nog…

 19. Rommel kan disharmonie, of zelfs ruzie met onze huisgenoten veroorzaken: dit kan zich ook manifesteren in de vorm van een stilzwijgende ergernis zijn, wat minstens zo erg is.

 20. Rommel neemt voortdurend onze aandacht in beslag: ieder voorwerp wat niet op zijn plaats ligt, of geen plaats heeft, trekt je aandacht, ook al merk je dat na een tijdje niet meer zo bewust.

 21. Wil jij einde maken aan jouw rommel, maar lukt het je niet om dit zelf aan te pakken? Weet je niet waar je ‘moet’ beginnen. Zakt de moed al in je schoenen, voordat je bent gestart? Samen met mij lukt dit je WEL. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek. Ik help je graag met minder rommel, maar MEER lucht, ruimte en overzicht in je leven. Stuur mij gerust een bericht.

Bronnen: diverse bronnen via internet en boeken. Aan bovenstaande tekst kunnen geen rechten worden ontleend.

Opruimen geeft rust, opruimcoach Amersfoort
post

Check hier of een opruimcoach waardevol voor je is!

 1. Ik ben elke week wel iets kwijt.
 2. Er staan meer dan vijf boeken in mijn kast die ik nog ‘moet’ lezen.
 3. Ik maak met mijn huisgenoten/gezin weleens ruzie over de troep in huis.
 4. Er hangt kleding in mijn kast die ik al langer dan een jaar niet gedragen heb.
 5. Als ik aan tafel de krant wil lezen, moet ik eerst ruimte maken.
 6. Als ik somber ben ga ik winkelen.
 7. Er staan dozen in mijn huis waarin ik meer dan een jaar niet in heb gekeken?
 8. Ik weet niet hoeveel paar schoenen ik bezit.
 9. Ik bewaar veel voorwerpen/spullen in mijn huis ‘voor het geval dat’ of dingen die ik ooit nog eens wil gebruiken of iets mee wil doen.
 10. Ik huur opslagruimte.

Als je op drie of meer vragen ‘ja’ hebt geantwoord, dan kan ontspullen je zeker helpen. Natuurlijk hoef je dit niet alleen te doen. Als opruimcoach help ik je graag bij het maken van keuzes. We doen het samen zodat het sneller en gemakkelijker gaat. Samen mijn mij krijg je meer rust, ruimte en overzicht in je huis, je hoofd en je leven. Neem nu contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

post

Bewaren of wegdoen, deze vijf tips helpen je erbij!

1. Heeft je kleding de ex-factor?

Als je niet kunt beslissen of je een kledingstuk wilt bewaren of niet, vraag jezelf dan: ‘Zou ik het erg vinden om mijn ex tegen te komen als ik dit draag?’ Meestal weet je dan meteen wat je moet doen.

2. Denk aan later

Natuurlijk is het nog lang niet zo ver, maar het blijkt een handig trucje dat helpt om opruimbeslissingen te nemen: stel je voor dat je er niet meer bent en dat je naasten je huis gaan opruimen. Eerste vraag die je jezelf kunt stellen: wat wil je dat ze vinden? En dan: waar zou je ze nog een plezier mee doen?

3. Heb je er meer dan één nodig?

Het is praktisch om bijvoorbeeld meer dan één schaar of telefoonoplader te hebben, maar waarschijnlijk heb je echt niet drie emmers of zes pennenbakjes nodig. Hoe het kan, blijft mysterieus, maar als je één exemplaar van iets hebt, kun je het meestal beter vinden dan als er meerdere van in huis rondzwerven. 

4. Haal je rommel uit zijn context

Als spullen lang op dezelfde plek liggen, wordt het steeds moeilijker om je voor te stellen dat ze ook ergens anders heen zouden kunnen. Haal ze daarom eens uit hun context: stop ze in een doos en breng ze naar een andere ruimte. Dan wordt het veel makkelijker om te besluiten wat je ermee wilt doen. 

5. Pas op met freebies

Mokken, T-shirts, waterflesjes, linnen tasjes, pennen, opschrijfblokjes: als je niet van plan bent om het te gebruiken, is het rommel. En rommel kost ruimte, tijd en zelfs energie. De beste manier om met freebies om te gaan, is om ze niet aan te nemen als je ze krijgt. En mocht je kinderen hebben, maak een bak met dit soort gratis dingen. Bekijk na twee maanden nog eens waar ze wel mee spelen. Beslis aan de hand daarvan (eventueel met je kind(eren) of je het bewaart, of wegdoet.

Denk je handig deze praktische tips, maar hoe ga ik dit in de praktijk brengen? Hoe houd ik het opruimen vol? Ik help en motiveer je graag met opruimen en ik fungeer bovendien als ‘stok achter de deur’. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Bron: Nouveau

post

9 tips om een opgeruimd huis te houden/ krijgen!

opruimen

Als je huis dan eindelijk is opgeruimd, wil je het ook graag netjes houden. Maar hoe doe je dat? Eigenlijk is het vooral een kwestie van jezelf wat simpele gewoontes aanleren. Dat kost wellicht even tijd en doorzettingsvermogen, maar het zorgt wel voor rust en ruimte. Hoe fijn is dat!

Doe iets weg voordat er iets bijkomt.

Iets erin, is iets eruit. ‘Niet genoeg opbergruimte’ is een van de meest genoemde smoezen voor rondslingerende rommel. Waarschijnlijk ligt dit probleem niet aan de hoeveelheid opbergruimte, maar aan het aantal spullen.

Als er steeds nieuwe spullen bij komen, is het logisch dat de kastdeuren op een dag niet meer sluiten. Om te voorkomen dat het uit de hand loopt, kun je deze regel aanhouden: voor alles wat je nieuw in huis haalt, doe je voortaan eerst iets weg. 

Houd het klein

Neem je niet voor om een uur te gaan opruimen, maar tien minuten. De drempel is dan minder hoog en doordat je vol aan de slag gaat, krijg je heel veel gedaan. Ben je heel lekker bezig, dan kun je altijd nog wat langer doorgaan.

Maak je bed op

Het kost weinig tijd, maar maakt een heel verschil. Simpele gewoonte: zet na het slapengaan eerst even het raam open om het matras te laten luchten, ga ontbijten en maak daarna je bed op.

Tien minuten voor bedtijd

Trek er standaard tien minuten voor uit om het huis aan kant te maken voordat je naar bed gaat. Vuile kopjes in de vaatwasser, rondslingerende kleding in de kast of wasmand, schoenen in de gang. Zo struikel je in de ochtend niet over de rommel en ga je met een fris hoofd de deur uit.

Volle handen

Verlaat een ruimte nooit met lege handen. Loop je van de woonkamer naar de keuken, kijk dan altijd of je vuile vaat of afval mee kunt nemen. Loop je van je slaapkamer naar de badkamer, neem dan kleding mee die in de wasmand kan. Kost geen extra moeite en je ruimt onopgemerkt al best veel op.

Ruim het direct na gebruik op

De effectiefste manier om het huis schoon en opgeruimd te houden, is om iets na gebruik direct op te ruimen.

Dat begint al bij het opstaan: gooi vuile was in de wasmand, stop de deo terug in het laatje, zet de ontbijtborden in de vaatwasser, gooi de lege fles sinaasappelsap in de glasbak, leg de gelezen krant in de papierbak.

Na een tijdje wordt het vanzelf routine. 

Houd het aanrecht en gasstel schoon

Kleine moeite: even met een doekje en wat keukenspray over het aanrecht en gasstel nadat je hebt gekookt of afgewassen. Als etensresten al zijn aangekoekt, ben je juist veel langer bezig.

Tevreden met schoon genoeg

Heb je 80% van het opruimwerk gedaan, dan hoef je je niet blind te staren op de laatste 20%. En het is ook niet nodig om elke keer je hele boekenkast uit te mesten of de bovenkant van je kledingkast af te stoffen. Dat soort klusjes neem je gewoon even mee bij de grote schoonmaak.

Wees niet te streng voor jezelf

Op sommige drukke dagen lukt opruimen gewoon even niet. Als je er de dag erna tien minuten extra voor uittrekt, is het huis zo weer netjes.

Vind je het lastig om je huis opgeruimd te krijgen of te houden? Ik help je graag. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Deze blog is geïnspireerd op tips van Vrouw en Flow.

post

INSPIRERENDE INZAMELDOELEN

Bij al mijn klanten is het hetzelfde (en ik begrijp het hoor) iedereen wil graag dat zijn/haar afgedankte spullen goed terecht komen. In deze blog vind je een aantal inspirerende inzameldoelen op een rijtje

Gebruikte mascararoller voor vogels

Gooi alsjeblieft je oude mascaraborsteltjes niet zomaar weg. Ze kunnen namelijk geweldig hergebruikt worden voor de verzorging van vogels. Oude mascaraborsteltjes zijn uitermate geschikt om olie, vuil, en ongedierte te verwijderen van de veren, en zijn ook heel bruikbaar bij wondverzorging.

DUS: heb je nog oude mascara borsteltjes liggen? Maak ze dan s.v.p goed schoon met heet water en zeep en breng ze langs of stuur ze op naar:

Stichting DierenZorg Eemland
Vogelopvang Soest
Eemweg 2 e
3764 DG Soest

Let op: we vragen echt om gebruikte borsteltjes die anders weggegooid zouden worden… geen nieuwe. Het grondig desinfecteren zullen wij voor onze rekening nemen. Alvast heel erg bedankt!

Bij Stichting Dierenzorg Eemland kun je ook trouwens terecht met je overbodig geworden dierenbenodigdheden.P

Pennen over?

Met alle soorten schrijfwaren met inkt (dus pennen, stiften, markeerstiften, ballpoints, etc., met uitzondering van potloden)  kan geld opgehaald worden voor Stichting Ubomi Obutsha Nederland.

Dus bewaar je oude pennen en stiften en vraag je omgeving om dit ook te doen! Zet bijvoorbeeld een doos op je werk neer en vraag je collega’s daar hun lege pennen en stiften in te doen! Meer info vind je hier.

Wil je ook iemand blij maken met jouw oude gereedschap, verstofte maar mooie servies of die kast die je over hebt? Check mijn handige overzicht! 
H

Handige links

 • www.afvalcontainershop.nl
  verhuur van diverse containers
 • www.geredgereedschap.nl
  een goed doel voor gereedschap
 • www.terredeshommes.nl
  kent u een van de 46 winkels van Terre des Hommes al? Er is er vast één bij u in de buurt.
  De opbrengst gaat naar de projecten van Terre des Hommes.
 • www.marktplaats.nl
  de ideale verkoopsite
 •  www.gratisaftehalen.nl
  als je spullen wilt weggeven i.p.v. verkopen
  (Je kunt bijvoorbeeld degene die het gratis af komt halen vragen zelf de kast even uit elkaar te halen 😉
 •  www.inzameldoelen.nl
  overzichtssite met veel informatie over een goede bestemming voor overtollige spullen
 • www.allekringloopwinkels.nl
  overzichtssite met alle adressen en telefoonnummers van alle Kringloopwinkels in Nederland en België.
  sommige kringloopwinkels halen je spullen zelfs op! Handig he? ontmoeten ;-).

post

Marie Kondo hype of hulp?

De wereld is in de ban van opruimgoeroe Marie Kondo. Brengt een voorwerp je blijdschap? Dan mag het blijven. Zo niet? Weg ermee! Is dit dé oplossing voor een opgeruimd leven?

Tidying Up With Marie Kondo is dé nieuwe hit op Netflix. De Japanse opruimgoeroe Marie Kondo schreef de boeken over haar opruimmethode KonMari al jaren geleden, maar door de serie stijgt haar populariteit naar ongekende hoogten. Haar methode kent één gouden regel, namelijk: brengt dit voorwerp mij blijdschap? Dan mag het blijven. Zo niet? Weg ermee!

Volgens Vox is het niet zo vreemd dat we massaal weglopen met de Japanse ‘opruim deskundige’. Journalist Constance Grady denkt dat het te maken heeft met onze drang naar complete controle. “Het idee dat je alleen maar een paar simpele stappen hoeft te volgen om alles om je heen perfect in het gareel te krijgen”, legt ze uit. “Ook al kreeg ik er geen betere cijfers van op school, dan was in ieder geval alles thuis precies zoals ik het wilde.”

Maar de drang naar een schoon en opgeruimd huis kan nog wel eens tot pittige onderhandelingen lijden. Bijvoorbeeld met een oud kledingstuk, want stel je voor dat die klusbroek tóch nog een keer van pas komt. Of je hebt een miskoop gedaan, die ook nog eens veel te duur was, dan mag je het toch niet zomaar weggooien?

Om niet te blijven hangen in die negativiteit heeft Kondo iets bedacht: een uiterst belangrijk onderdeel van het wegdoen van spullen is  dat je de voorwerpen bedankt voor wat ze wél voor je hebben gedaan. De croptop bijvoorbeeld, die je zo enthousiast aanschafte, maar toch niet zo’n succes bleek te zijn. Ook die bedank je voor het feit dat het je deed inzien dat deze modetrend niet aan jou besteed was.

Vervolgens begint het tweede deel van de Konmari opruimmethode: het sorteren. Stel je even voor: een lade met op kleur gesorteerde sokken, een kast met kleding op lengte en een plank vol perfect gevouwen t-shirts. Dat klinkt extremely satisfying toch? Op die manier creëert Kondo dus een opgeruimd huis en een opgeruimd hoofd bij miljoenen mensen over de hele wereld. Althans, dat beweert ze zelf.

Controle
Maar met het stijgen van Kondo’s populariteit, steeg ook de kritiek op haar opruimmethodes. Critici riepen vragen op als: mogen we ook nog andere emoties voelen dan blijdschap? Of moet ons hele leven ingericht zijn op het optimaliseren van dat gevoel? En als we ons hele leven ‘Konmari’en’ sluiten we ons dan niet af voor alle andere dingen die spullen voor ons kunnen betekenen?

Ook Anne Helen Petersen stelt op Buzzfeed dat dit soort denkfouten echt een keer moeten stoppen: “moet dan echt alles in ons leven perfect zijn? Is dit niet juist wat ervoor zorgt dat onze millennials een burn-out krijgen?” In haar ogen moeten spullen gewoon spullen blijven en niet ineens de middelen waarmee we blijdschap kunnen creëren. Een huis mag volgens haar heus wel eens crappy zijn, zonder dat het meteen voelt als falen.

Kondo’s opruimwoede heeft daarnaast ook nog een praktische valkuil. Als je uit al je spullen blijdschap moet kunnen halen, geldt dit natuurlijk ook voor schoonmaakspullen of keukengerei. Want, worden we nou echt gelukkig van een dweil of die frituurpan? Nee, niet echt. Maar als je die spullen weg doet, zul je toch weer nieuwe varianten moeten aanschaffen die je wél blij maken. Als je het té nauw neemt met de methode, wordt je daarmee al snel een dief van je eigen portemonnee. Zeker omdat Kondo zelf ook prachtige opbergdozen aanbiedt voor de prijs van 90 dollar. Erg voordelig is het dus niet, om je huis er esthetisch aangenaam uit te laten zien.

Al om al worden we heus wel blij van alle perfect opgeruimde kasten op Marie Kondo’s Instagram. Inspiratie genoeg! Maar wat ons betreft mag je de methode best met een korreltje zout nemen, er mag tenslotte best geleefd worden!

Bron: site Eva Jinek / Kro-NRCV

post

4 Tips: opruimen na het overlijden van een dierbare

Opruimen na het overlijden van een dierbare* is niet gemakkelijk. Hoe pak je het aan?

 4 tips voor je waarmee je kunt beginnen als je eraan toe bent.

Na het overlijden van een dierbare komt er een dag dat je gaat opruimen. Dat is niet gemakkelijk, want aan veel spullen hecht je emotionele waarde. Je dierbare heeft het gekocht tijdens een gezamenlijke vakantie, of hij/zij gebruikte het voorwerp dagelijks. Er kleven verhalen aan de spullen. Wanneer begin je met opruimen en hoe pak je het aa

Tip 1: Begin pas met opruimen als je er zelf klaar voor bent

Het moment dat je begint met het opruimen van de spullen van je dierbare bepaal je zelf. Je bepaalt zelf wanneer jij er klaar voor bent. Er komt een moment Opruimcoach_Amersfoort_opruimen na overlijdendat je merkt dat je zover bent. Bijvoorbeeld doordat je de kast graag wat leger wilt hebben, of omdat je niet meer telkens geconfronteerd wilt worden met zijn of haar spullen. Laat dit moment dus niet door iemand anders bepalen.

Tip 2: Doe het eventueel samen

Misschien vind je het prettig om samen met anderen op te ruimen? Het kan fijn zijn om het huis samen met bijvoorbeeld de kinderen, of je broers of zussen op te ruimen, omdat zij ook gehecht zijn aan de spullen van hun vader/moeder en jullie elkaar kunnen steunen in het verdriet en de herinneringen.

In andere gevallen kan het juist prettig zijn om het met een professional organizer (opruimcoach) aan te pakken, die net wat meer afstand en expertise heeft. De voordelen van het inschakelen van een opruimcoach zijn:

 • Het opruimen wordt minder zwaar
 • Dierbare spullen en herinneringen blijven bewaard en krijgen een mooi plekje
 • U hoeft moeilijke beslissingen en emotionele momenten niet alleen aan te gaan.

 

Tip 3: Verdeel het huis in opruimzones

Het kan overweldigend zijn of zelfs onbegonnen werk om het hele huis in een keer door te gaan. Verdeel het huis daarom in zones. Vandaag ga je opruimen in de woonkamer, een volgende keer de slaapkamer en de boekenkast.

Tip 4: wees zorgvuldig

Je wilt later geen spijt krijgen van dingen die je hebt weggedaan. Wees daarom zorgvuldig. Bedenk je bij een voorwerp het volgende, wil ik het voorwerp echt zelf houden? Of bewaar ik het uit ‘omdat het zo hoort’ en/of uit schuldgevoel? Leg het voorwerp anders even aan de kant en kijk er een uurtje later nog eens naar. Ook een professional organizer heeft hier ervaring mee. Neem geen (te) snelle beslissingen.

Verdeel de spullen in 4 categorieën en schrijf dat op de dozen:

 • Spullen die je wilt bewaren
 • Spullen die je niet zelf wilt bewaren, maar wel van waarde kunnen zijn voor familie en/of vriendenINC Professional Organizing_opruimen na een uitvaart
 • Overige spullen die je wilt weggeven (Kringloop of zoiets ) of bijvoorbeeld op Marktplaats wilt zetten
 • Spullen die je gaat weggooien

Bekijk, als je klaar bent, de spullen in de verschillende dozen nog eens. Heb je de goede verdeling en doe je geen spullen in een opwelling weg? Slaap er eventueel nog een nachtje over. Veel sterkte en mocht je het fijn vinden om hulp of steun te krijgen tijdens dit proces, maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsproces. Ik help je graag!

 

*met dierbare bedoel ik, je partner, je vader, je moeder of beide ouders.

post

10 tips voor meer ruimte in je boekenkast

Boeken lezen, ik ben er gek op. Zoals boeken voor mijn werk, maar ik kan ook erg genieten van literaire thrillers en van een paar Nederlandse auteurs. Toch heb ik maar één (smal) boekenkastje in mijn huis. In mijn woonkamer heb ik alleen wat kook- en fotoboeken staan. Keuzes maken is dus nodig, anders raken die planken binnen no time te vol. Om ruimte te houden voor nieuwe titels, moet ik er dan ook af en toe aan geloven om mijn boekenkast opruimen.

De voordelen van je boekenkast opruimen

Met dit lijstje help ik je om eens kritisch te kijken naar welke boeken je echt wilt bewaren en welke je misschien beter een tweede leven kunt geven. Een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd. En in een opgeruimd hoofd is weer ruimte om boekenkennis toe te kunnen voegen.

Omdat ik besef hoe pijnlijk, emotioneel en verwarrend het kan zijn om te besluiten van welke literaire vrienden je afscheid wilt nemen, geef ik je hier  10 tips om je te helpen je boekenkast op te ruimen.

 1. Stel je deze vragen bij het uitzoeken van je boeken:

 • Ga ik dit boek het komende jaar (her)lezen? Of is het eerder een uitgesteld verlangen en is het niet realistisch dat je het gaat doen. Doe het boek weg en als de tijd er wel rijp voor is, schaf je het wel aan. Je bent dan wel gemotiveerd om het boek te gaan lezen.
 • Word ik er heel blij van?Of vind je het zelfs vervelend als je het boek ziet? Zelf heb ik het boek van Harry Mulisch ‘De ontdekking van de hemel’ weggedaan. Diep in mijn hart vond ik dat ik dit boek ‘moest’ lezen, maar ik kwam er niet doorheen. Voila na het zien van de film, kon ik toch afscheid nemen van het boek.
 • Vind je het boek echt de moeite waard om ruimte te laten in nemen in jouw kast/ huis? 
 • Zou ik op dit moment het boek opnieuw aanschaffen als ik in een boekenwinkel was?
 • Stel jezelf een limiet. Bijvoorbeeld, ik ga 10% van mijn boeken wegdoen. Of ik ga twee planken met boeken overhouden.
 1. Neem afscheid van boeken in een serie waar je niet verliefd op bent

Natuurlijk is het verleidelijk om je zuur bij elkaar gespaarde series compleet te houden. Een andere manier om ernaar te kijken is deze: behoud je favoriet uit de serie en laat de rest plaats maken voor nieuw leesvoer. Was Het Verloren Symbool je favoriete Langdon-boek van Dan Brown (we don’t judge)? Geef die dan een ereplaats en neem afscheid van Het Bernini MysterieDe Da Vinci Code en Inferno.

 1. Laat klassiekers ruimte maken voor nieuw talent

Sommige schrijvers doorstaan de tand des tijds. Daardoor raken onze boekenkasten steeds voller met “schrijvers die iedereen gelezen moet hebben”. (Of, waarvan iedereen moet doen alsof ze gelezen te hebben door de boeken in huis te hebben). Dat gaat ten koste van aanstormend literair talent dat nu, in onze tijd en over onze onderwerpen, geweldige werken voortbrengt. Overweeg eens om een paar klassiekers van de hand te doen om deze nieuwe parels de ruimte te geven.

 1. Doe kookboeken weg waarvan je de recepten uit je hoofd kent / of waar je nooit uit kookt.

De recepten uit je favoriete kookboek maak je waarschijnlijk regelmatig en ken je dus inmiddels wel uit je hoofd. Jij als masterchef bent helemaal één met Jamie of Nigella. Dus heb je hun boeken niet meer nodig voor je culinaire hoogstandjes. Dan kun je die kookboeken dus net zo goed weggeven aan iemand die ze harder nodig heeft dan jij. Zoals iemand bij de Kringloopwinkel bijvoorbeeld, of een bekende die je er een plezier mee doet.

Soms heb je ook kookboeken die momenteel niet bij de huidige fase in je leven passen. Doe deze boeken weg en mocht je het boek over een tijdje weer willen gebruiken, je kunt ‘m vast weer vinden in een (tweedehands) boekenwinkel. Zeker weten dat je er dan WEL wat mee doet.

Een ander selectie criteria: wanneer de kookboekpagina’s van je favoriete pasta gerecht vol zitten met vlekken van tomatensaus is het intensief gebruikt. Maak een foto van de pagina en zet hem in je telefoon. Beiden alternatieven geven je boekenkast de ruimte voor een nieuw literair hoogstandje.

Ook op internet vind je vaak heerlijke recepten. Dat scheelt weer een kookboek in de kast.

 1. Vind een goede bestemming voor je studieboeken

Studieboeken zijn duur. Heel erg duur. Als je ze niet meer nodig hebt in je huidige carrière, probeer ze dan dus vooral door te verkopen. Of doneer ze aan een instelling die wat aan de kennis erin kan hebben. Of aan een arme student, die nu in dezelfde situatie zit als jij toen je die boeken kocht. Je kunt ze altijd nog parkeren op een goed zichtbare plek in je kantoor, vlak naast je ingelijste master diploma. Dit laat je collega’s en vrienden zien dat je je studie niet met alleen maar samenvattingen hebt doorlopen en herinnert jou zelf aan het feit dat je dit laatste misschien juist wel hebt gedaan. Als dat het geval is kun je het er in ieder geval nog op gokken dat de aanwezige kennis via het ingesealde boek alsnog op je bureau terechtkomt als je het echt nodig hebt.

 1. Doe biografieën en zelfhulpboeken die je uit hebt de deur uit

De meeste biografieën, zelfhulpboeken of werken over tijd- of ruimtemanagement zul je maar één keer lezen. De kennis heb je er uitgehaald, dus tijd om ze door te geven of verkopen aan iemand die er nog wat aan kan hebben.

De boeken van Marie Kondo – over het efficiënt indelen van je ruimte – ongebruikt op de plank laten staan na het te hebben gelezen zou wel erg ironisch zijn, nietwaar?

Wellicht een open deur, maar ik noem het toch even, met een goede e-reader of een bibliotheek abonnement verminder je je de hoeveelheid boeken ook aanzienlijk. Of leen een boek van een collega of vriend.

Wat doe je met de boeken waarvan je afscheid hebt genomen:

 • Verkopen via bol.com
 • Verkopen aan een tweedehands boekenwinkel
 • neerzetten in een boekenkast (minibieb) op straat of bijvoorbeeld te vinden in de supermarkt Albert Heijn
 • Cadeau geven aan iemand die er wel heel blij van wordt
 • Afgeven bij de plaatselijke kringloopwinkel / of een Terres de Hommes winkel

Veel succes met uitzoeken van je boekenkast & mocht je hierbij hulp kunnen gebruiken, neem gerust contact met mij op. Ik help je graag!

post

9 gouden tips voor effectief agendabeheer

Heerlijk hè een nieuw jaar voor de boeg! Hoe zit het bij jou? Is je agenda nog een beetje leeg, of heb je al veel afspraken staan?

Een overvolle agenda up-to-date en flexibel houden vergt organisatietalent en een flinke dosis creativiteit. Het puzzelen met last minute-afspraken, dringende verzoeken, taken en to do’s, daar kun je stress van krijgen. Maar geen zorgen, met deze negen gouden tips doe je aan gezond en effectief agendabeheer.  Lees verder

post

Makkelijk opruimen: 115 dingen om weg te gooien

Je huis opruimen kan één grote uitdaging zijn. Speelgoed, stapels ‘belangrijke papieren’ en ga zo maar door… Maar met deze 115-in-één-tip creëer je weer ruimte in huis. Opgeruimd staat netjes!

INC Professional Organzing_opruimcoach Amersfoor

Op deze lijst staan 115 dingen waar je stiekem he-le-maal niets meer aan hebt, maar die toch in je huis liggen… Misschien kun je er nog iemand anders mee blij maken of de spullen naar de kringloop brengen. En anders: weggooien! Lees verder

post

Als je deze eenvoudige regel toepast, kun je heel veel spullen zo wegdoen!

The Minimalists zijn twee mannen – Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus – in de dertig die in 2010 ontdekten dat een leven met een fulltime baan, een hoog inkomen en heel veel spullen hun niet gelukkig maakten. Ze begonnen samen een avontuur op zoek naar een eenvoudig leven met alleen de spullen die ze echt nodig hadden. Zo zijn zij ook de bedenkers van de 20/20-regel voor de ‘voor het geval dat’-spullen. Lees hoe je als je deze eenvoudige regel toepast, je heel veel spullen zo kunt wegdoen.

Lees verder

post

Zo ruim je je kledingkast op in 10 stappen!

Net voor de wisseling van seizoen is het een goed moment om je kledingkast onder handen te nemen. Bekijk kritisch wat je afgelopen maanden hebt gedragen. En ga na wat je voor het seizoen dat voor de deur staat hebt klaarliggen. Handig, want koop je nooit dat 4groene t-shirt, of die overbodige nieuwe witte sjaal. Lees verder hoe je je kledingkast op in 10 stappen orde krijgt.

Lees verder

post

Goede voornemens, zo hou je ze zeker vol!

INC Professional Organizing_starten met de klusMet een klus beginnen is vaak niet gemakkelijk. Hoe vaak hoor je jezelf niet zeggen, “Vanaf morgen ga ik m’n administratie beter bijhouden, vrijdag begin ik met die presentatie, of maandag ga ik echt starten met afvallen.” Met het opruimen van je huis en/of werkplek of het ordenen van je administratie is het net zo. Je stelt het wellicht om de een of andere reden liever (steeds) uit. De Universiteit van Leiden verzamelde een aantal veelgebruikte uitstelsmoezen. “Het komt er niet van, ik stel nou eenmaal alles uit, dat kan ik niet veranderen, of het lukt me nooit.” Herken je ze?
Het bijzondere is dat we ook leuke dingen uitstellen, bijvoorbeeld een gekregen goede fles wijn openen, waar we echt mee wachten tot die speciale gelegenheid. Wat vervolgens zo lang duurt totdat ie niet meer te drinken is. In deze blog ga ik in op diverse strategiëen om te starten met de zaken die je je hebt voorgenomen. Want als de (opruim) klus klaar is, ben je achteraf vaak toch super blij. Nu nog ff starten ;-)!  Lees verder

post

Lees hier wat het je oplevert om een professional organizer in te schakelen!

Professional Organizing is in Nederland helaas nog een redelijk onbekend begrip. Onbekend maakt onbemind. En INC Professional organizing_ruimte in hoofdmede door onze calvinistische cultuur en inslag, zijn er nog een aantal vooroordelen over deze dienst. Daarom heb ik de meest gehoorde zaken hieronder genoemd en die gelijk gepareerd met enkele feiten. Lees verder als je wilt weten wat een professional organizer voor jou kan betekenen! Lees verder

post

10 tips om goed te kunnen thuiswerken.


 • Tip 1. Begin met op te schrijven wat je vandaag wilt doen en draai het lijstje vervolgens om zodat je het niet meer kunt zien. Dit kleine ritueel zorgt ervoor dat je al deze acties al enigszins op de rails hebt gezet. Het is belangrijk volgens de methode van het Tijdsurfen, om van je lijstje geen moeten te maken. Beschouw de items die je opgeschreven hebt als opties en wensen. Elke dag loopt anders af dan verwacht en je hoeft niet alles klaar te krijgen wat op je lijstje staat. Eenmaal opgeschreven draai je het lijstje om en sta je op. Je haalt een kop thee en bedenkt wat je nu als eerste gaat doen. Hiermee sta je jezelf toe op je gevoel te navigeren, wat veel effectiever en ook plezieriger is dan een lijstje af te werken.
 • Tip 2. Blijf in beweging. Sporten maakt zowel je lichaam alsook je geest fit. Gelukkig mogen we nu nog wel hardlopen of kunnen we online een sportles van onze sportschool doen.
 • Tip 3. Zorg dat je ook thuis een vaste werkplek hebt, die niet de plek is waar je ook ontspant. De plek mag klein zijn of ongewoon, maar het is wel jouw werkplek, gerespecteerd door jezelf en door je huisgenoten. Of als het niet anders kan dan aan je eettafel te werken, kies dan een andere plek dan waaraan je normaal zit om te eten.
 • Tip 4. Zeg je huisgenoten goedendag als je naar deze werkplek gaat, net als wanneer je het huis zou verlaten.
 • Tip 5. Doe één taak tegelijk. Dit is de hoofdtaak voor het moment. Rond deze taak ook af. Mark Tigchelaar zegt dat het heel veel energie lekt als je steeds switcht van taken. Het is te vergelijk en met elk kledingstuk apart wassen in plaats van alles tegelijk. Dat zou raar zijn, het kost onnodig veel energie. Maar we doen dat vaak wel met onze hersenen. Maak dus liever het een af voor je met het volgende begint, doe niets ‘tussendoor’ en bundel soortgelijke bezigheden.
 • Tip 6. Noteer met een korte notitie de taken die je hebt voltooid. Het houdt je beter bij de les om telkens slechts een ding tegelijk te doen en aansluitend bewust een nieuwe taak te kiezen.
  Aan het einde van de dag zal je het je meer voldoening geven om te zien wat je allemaal gedaan hebt.
 • Tip 7. Je bent thuis, dus het is mogelijk om tussendoor de afwasmachine uit te ruimen of een was te draaien. Zie dit als vruchtbare afwisseling, want op die momenten rust je geest uit en krijg je ook je goede ideeën. Keer vervolgens weer terug naar je werk.

 • Tip 8. Maak afspraken met je partner/kinderen 
  Spreek af met je partner om elkaar af te wisselen zodat je beide tijd hebt om ongestoord te kunnen werken. Maak ook afspraken met je kinderen. Gebruik bijvoorbeeld een dobbelsteen net als de kinderen op school hebben. Hierop staan: 4 vlakken met iets erop.
  rood = niet storen
  oranje = alleen storen als het niet anders kan, fluisteren
  groen = je kunt me storen
  ? = ik heb een vraag
  Eventueel kun je zelf nog een vlak invullen naar wens. Hier staat een voorbeeld van de dobbelsteen.
 • Tip 9. Zorg voor momenten van echte aandacht voor de kinderen. Dan zullen ze veel meer geneigd zijn jou ook te laten werken als je dat uitlegt. Als ze je nodig hebben tijdens je werk, geef ze dan volle aandacht en leg daarna uit dat je nu weer terugkeert naar je werk. En maak van de lunch iets leuks. Normaal eten ze uit hun broodtrommel dus nu is het leuk om ze eens te verrassen met iets lekkers zoals: pannenkoeken, wentelteefjes of een tosti.

 • Tip 10. Sluit je werkdag af. Kijk op het lijstje wat je allemaal voltooid hebt. Ruim je werkspullen weg zodat ook je hoofd weer vrij wordt.

Deze blog is gebaseerd op het werk van Paul Loomans en Mark Tigchelaar.

post

Waarom in 1 x kiezen niet altijd beter is.

De afgelopen weken zijn we een paar keer op pad geweest met mijn oudste zoon om te kijken naar een middelbare school. Hij zit pas in groep zeven en hij heeft nog een jaar, toch gaan we nu al kijken. Dit doen we bewust zodat volgend jaar niet alles nieuw voor hem is en hij dan wel binnen een maand ‘moet’ kiezen. Als we volgend jaar opnieuw naar de scholen gaan (die hij een voldoende gaf) neemt hij de ervaring van het jaar ervoor mee. Het kan dus ff ‘sudderen’.
Bij mijn klanten pas ik deze ‘suddertechniek’ ook wel eens toe. Tijdens het opruimproces maken we een twijfel doos en na een maand of twee, drie bekijken we de doos nog eens en dan is kiezen vaak makkelijker. Zeker omdat ik vooraf vraag wat zit er in de doos? Heb je iets gemist? Vaak weten mijn klanten maar een (klein)deel te noemen en hebben ze nagenoeg nooit iets gemist. We kijken samen nog een keer door de doos en vaak mag het grootste deel toch naar een Kringloop. Als we deze stap niet hadden gedaan, had de klant alle spullen toch graag willen houden… Dus in een keer kiezen is niet altijd beter.

post

Heb je het gemist? Deze organizers truc werkt gegarandeerd!

Op vakantie leef je doorgaans met veel minder spullen en kleding. Als je gaat kamperen doe je het met die paar stukken servies die je mee hebt. Je drinkt gewoon uit dezelfde beker water als wijn. Ook qua kleding is je keuze beperkt. En soms merk je dat je nog teveel hebt meegenomen ;-).

Als je thuiskomt van vakantie kijk je als het ware met vreemde of andere ogen naar je spullen. Doordat je er afstand van hebt genomen, plaats je het wellicht in ander perspectief. Dit is eigenlijk hetzelfde als een bekende ‘organizers truc’ , dat je spullen waar je over twijfelt even een paar weken/maanden weg zet. Na een vakantie kun je eigenlijk hetzelfde doen. Stel je bij een voorwerp, of kledingstuk de volgende vragen:

 • heb ik het gemist?
 • word ik er blij van? Of gebruik ik het regelmatig?
 • zou ik het opnieuw kopen?

Soms is het ook gewoon tijd om dingen weg te doen. Zo kwam ik na thuiskomst van vakantie een rekenpiet boekje tegen van een van m’n zoons. Tegen de tijd dat het weer die tijd van het jaar is, is dit boekje veel te gemakkelijk voor hem. Ook door onze kledingkasten ging de bezem. Aardig wat te kleine t-shirts van de kinderen heb ik weggegeven, of gaan op een later moment naar de tweedehands winkel. Ook zelf heb ik een aantal kledingstukken weggedaan.. Die korte broek zat toch echt niet lekker en die blouse heb ik het hele jaar al niet gedragen. Hup weg ermee. Ook bij mij werkt deze ‘organizers truc’ dus prima ;-).

Kun jij wel wat hulp gebruiken van iemand die met een afstand naar jouw spullen kijkt? Ik ga graag met je in gesprek. Dit is de eerste keer altijd vrijblijvend en gratis. Neem nu contact met me op.

post

Tien tips voor tijd voor jezelf

Tijd voor jezelf is heel belangrijk! Dat weet je vast wel, maar het echt doen is een tweede.

Tip 1 let ‘s ochtends 5 minuten op je ademhaling

Neem gelijk ‘s ochtends 5 minuten voor jezelf. Dat kan op verschillende manieren. Ga gewoon even in bed liggen en let alleen even op je ademhaling. En volg het rijzen en dalen van je buik. Het helpt als je de avond ervoor al jouw kleding hebt klaargelegd en eventueel die van je kids.

Tip 2 doe ‘s ochtends een mindfullness oefening

Je kunt ook ‘s ochtends een (korte) bodyscan doen, Ik gebruik hiervoor bijvoorbeeld de (gratis) app van VGZ. Je kunt ook andere meditatie apps downloaden. Headspace, of die van Michael Pilarczyk zijn heel geschikt.

Tip 3 doe ‘s ochtends een (korte) geleide meditatie

Door een geleide meditatie te volgen heb je ook even tijd voor jezelf. Je kunt ook andere meditatie apps downloaden. Headspace of die van Michael Pilarzick zijn heel geschikt.

Tip 4 relax onder de douche

Ontspan en relax onder de douche. Blijven de gedachten maar komen (heel herkenbaar). Wellicht helpt het mantra ‘het zijn maar gedachten, ik ben meer dan mijn gedachten’. Voel met al je zintuigen de douche en keer steeds als je afdwaalt weer terug bij je ademhaling.

Tip 5 sport gelijk ‘s ochtends

Als je werk of je gezin het toelaat, sport dan gelijk ‘s ochtends. Dan voel je je de hele dag fit. Of ga wandelen. Natuurlijk het liefst buiten in de natuur.

Ben je geen ochtendmens, of heb je gelijk de zorg voor je gezin? Je kunt bovenstaande vijf tips ook natuurlijk ‘s avonds doen!

Tip 6 staar uit het raam

Tussendoor: staar even 5 minuten uit je raam. Voor als er veel gedachten bovenkomen, zie de tip 3. Vooral naar een groene omgeving kijken, blijkt uit onderzoek heel goed voor je te zijn.

Tip 7 Drink je koffie en thee bewust.

Maak bewust tijd voor het zetten en drinken van een kopje thee of een kopje koffie. Geniet van elke slok en kom tot jezelf

Tip 8 Verwen je zelf met een behandeling.


Maak bijvoorbeeld 1x in het kwartaal tijd voor de schoonheidsspecialiste of de kapper. Of boek eens een massage of reikibehandeling. Woon je in (de buurt van) Amersfoort, dan is deze ‘praktijk’ een aanrader. Na 2 uurtjes kun jij er weer volop tegenaan. Heb je langer de tijd en houd je ervan, ga dan eens relaxen in de sauna. Bij mij kan dit zelfs na het sporten.. en ik vind dit heerlijk!

Tip 9 Serie / tijdschrift of chocoladereep, koop of doe echt iets voor jezelf

Koop of kijk eens iets waar jij van geniet. Bijvoorbeeld dat ene tijdschrift, die serie of die heerlijke chocoladereep (oh die oranje van Tony.. echt te lekker). Of ga met dat fijne tijdschrift in bad! Lekker spulletje in bad en/of op je gezicht / haar en relax!

Tip 10 Ga bij een hobby club / maak een vaste afspraak met jezelf of vriendin.

Maak tijd voor je hobby. Geniet jij van het maken schilderijen? Knutsel jij graag? Of hou jij van zingen en dansen? Sluit je aan bij een clubje. Zo is de kans het grootst dat jij elke week of een aantal keer per maand aan je hobby toekomt. Hou je niet van clubjes, je kunt ook een afspraak met jezelf of een vriendin inplannen om aan je hobby te gaan werken. Wie afzegt trakteert de volgende keer op….