- Als je een voorwerp wilt bewaren en wil gaan opruimen, vraag je dan af waar je het zou zoeken/vinden?
- Hoevaak gebruik je dit voorwerp? Dit zegt ook veel voor de opbergplek. Spullen die je veelvuldig gebruik voor het grijpen op een ‘A-locatie’ in je huis. Kerst- en spullen voor verjaardagen kunnen best achterin staan.
Zo heeft een client haar vazen in de schuur gezet in plaats van in de keuken. Ze houdt eigenlijk niet eens van bloemen, dus ze gebruikt vazen maar zo’n 3 keer per jaar. - Kijk ook naar veiligheid als je spullen opbergt. Medicijnen en schoonmaakmiddelen goed opbergen als je kinderen en/of huisdieren hebt.
- Bewaar zoveel mogelijk spullen die bij elkaar ‘horen’ bij elkaar. Zo heb ik een ‘vakantie bak’ met alleen spullen die ik dan gebruik. Ook bewaar ik waxinelichtjes en aanstekers samen in een mandje. En qua eten staan rijst & deegwaren bij elkaar, soepen en blikken ook en hetzelfde geldt voor schoonmaakmiddelen. Zo kun je snel vinden wat je zoekt.
- Bewaar nooit voorwerpen uit schuldgevoel, of omdat je ze hebt gekregen. Cadeaus zijn om te ontvangen en als je er niet blij van wordt, geef het dan weg aan iemand die er wel plezier aan beleeft. Zeg ook nee als je goedbedoelde zakken met kleding etc krijgt. Terwijl je weet dat die vriendin zich heel anders kleed. Wil je minder spullen in je huis, zorg dan dat je ook een soort kritische ‘poortwachter’ bent bij spullen die je huis in komen.
- Bonustip: zwicht je snel voor reclames uit folders? Plak een sticker op je brievenbus. Zo kom je ook niet wekelijks in de verleiding.