5 onmisbare tips om snel, veel spullen voor een rommelmarkt te verzamelen.

Op een rommelmarkt gaan staan, is  een goede reden en motivatie om je kast, kelder en/of zolder op te ruimen. Gebruik mijn onderstaande tips om lekker veel ‘rommel’ op te ruimen.

Dit levert je vier voordelen op:
1) je huis wordt legerRommelmarkt_Koningsdag_opruimen_INC
2) veel te verkopen
3) volle portemonnee voor jezelf/ of voor je kids
4) je maakt er een ander blij mee

Over de kunst van het opruimen zijn inmiddels boekenkasten vol geschreven. Wat zijn nu essentiële inzichten waar je niet omheen kunt, wanneer je thuis aan de slag gaat met opruimen en reorganiseren? En die tegelijkertijd nuttig zijn om te gebruiken als je snel en blijvend resultaat wilt boeken?

Voordat je aan de slag gaat met opruimen, zet dan 3 kratten/dozen en 1 vuilniszak klaar.
Krat 1: bewaar hier
Krat 2: bewaar elders (ruim dit op een later tijdstip op)
Krat 3: rommelmarkt
Vuilniszak: alles dat weg kan

1. ‘Kopieer de kleuterschool’ – organizer Julie Morgenstern

Herinner je je de poppenhoek, zandhoek en doehoek van de kleuterschool nog? Mooi, want op precies dezelfde wijze kun je de ruimten in je huis indelen in hoeken, zoals een relaxhoek, eethoek, administratiehoek en speelhoek.

Opruimen kleuterschoolmodel_INCDenkend in ‘hoeken’ wordt het eenvoudiger om te beslissen wat je waar wil bewaren en ontstaat er vanzelf een goede basisorganisatie en -inrichting van je woning (of werkplek). Bekijk alles wat in die hoek ligt of het er hoort en tevens of je het überhaupt nog wil bewaren. Kortom… ‘Copy the kindergarten!’, aldus Julie Morgenstern, auteur van onder andere Organizing from the inside out.

2. ‘Beslis direct’ – organisatie-expert Barbara Hemphill

Rondslingerende spullen zijn eigenlijk toevallige verzamelingen van uitgestelde beslissingen. Wanneer je soms niet direct weet wat je met een brief of voorwerp moet doen, leg je het zo lang ergens neer, waarna het een eigen leven gaat leiden. Samen met een heleboel andere papieren en spullen, want rondslingerende zaken trekken als een magneet andere rommel aan!

Direct beslissen_INC professional organizingWil je succesvol opruimen, dan is het volgens opruimgoeroe en organizer Barbara Hemphill, auteur van o.a. Organizing paper at home, dus zaak dat je beslissingen neemt. Niet morgen of overmorgen of volgende week, maar nu. Vraag jezelf direct, wanneer je een voorwerp of poststuk in handen krijgt: ‘Wil ik het wel of niet bewaren?’ Wanneer je jezelf aanwent meteen te beslissen, heb je 90% van de strijd tegen de rommel gewonnen, aldus Hemphill. En wellicht is deze rommel niks voor jouw huis, maar maak je er wel iemand anders blij mee.

3. ‘Kies 1 ding’ – zen-master Leo Babauta

Hoe meer opruimklussen je te doen hebt, hoe meer je geneigd bent om op allerlei plekken tegelijkertijd aan de gang te willen gaan. Heel vervelend, niet handig en verstandig, want hoe verspreider je aandacht, hoe kleiner je slagkracht en hoe onduidelijker het resultaat van je opruiminspanningen.
Focus_opruimen_INC Professional OrganizingKies daarom liever één duidelijke ‘focusplek’, zodat je je tijd en energie optimaal benut en zichtbaar resultaat boekt. Met andere woorden… ‘Pick one’! aldus Leo Babauta, schrijver van o.a. het boek Focus.

4. ‘Spark Joy’ – opruimgoeroe Marie Kondo

Marie Kondo_ blij_ INC Professional OrganizingSorteer per categorie, niet per plek volgens Marie Kondo is dit één van de meest voorkomende fouten die mensen maken bij het opruimen. Door per plek op te ruimen verplaats je in feite je spullen en ruim je niet op. Verstandiger is om te sorteren per categorie. Als je bijvoorbeeld kleding gaat opruimen, bestaat de eerste stap uit het op één plek verzamelen van alle kledingstukken in huis. Zo kun je precies zien hoeveel je hebt. Als je geconfronteerd wordt met een eorme berg kleren, word je meteen gedwongen te beseffen hoe slecht je je spullen hebt behandeld. Bij het opruimen van je o.a. je kleding is de blij-test cruciaal: houd elk kledingstuk in je handen en bewaar de exemplaren uit waar je blij van wordt.

Wil je meer weten, bijvoorbeeld hoe je je kleding en zelfs je bh’s en ondergoed netjes kan opvouwen, hiervan staan illustraties in het boek Spark Joy.

5. ‘Maak de cirkel rond’ – opruimgoeroe Peter Walsh

Wanneer je een muur gaat schilderen, peins je er niet over halverwege het verfwerk de kwast neer te leggen en een paar dagen later pas verder te gaan: het eindresultaat zou een slecht geverfde muur zijn, waar je je tot in lengte der dagen aan blijft ergeren.Met allerlei andere klusjes werkt het net zo: dingen half doen leidt tot chaos. Maak daarom de cirkel steeds rond: laat een vies glas niet op het aanrecht staan, maar stop het direct in de vaatwasser. Leg binnengekomen post niet ongeopend op de koelkast of INC professional organizing_afmakeneettafel, maar maak de enveloppen direct open en berg de papieren op waar ze thuishoren.

Al deze acties kosten steeds maar een minuutje tijd. Tijd die je met rente krijgt uitgekeerd wanneer het moment aanbreekt dat je die ene rekening moet betalen, of dat je dat leuke t-shirt weer nodig hebt. Kortom… verhef de opruim slogan ‘Finish the cycle!’ tot je persoonlijke mantra, aldus opruimgoeroe Peter Walsh, schrijver van o.a. It’s all too much.

Welke opruimtechniek je ook gebruikt, of wellicht een combinatie van een of meerdere (sommigen bijten elkaar echter wel), veel succes met opruimen gewenst. Mocht je hierbij (wat) hulp kunnen gebruiken, aarzel dat niet om contact met mij op te nemen. In twee of drie uurtjes kan ik je al een heel eind op weg helpen. Je zult zien/ ervaren dat het nemen van kleine stappen vaak al leidt tot grote verbeteringen. En samen doen we veel meer dan dat je zelf alleen kan. Zo had ik laatst een klant geholpen met het opruimen van haar serre. Achteraf zei ze: ‘Jeetje zelf had ik nooit zoveel weggegooid en was ik in deze 2 uurtjes nooit zover gekomen.’

Succes met de rommelmarkt.. En als je zelf dingen gaat kopen, bedenk je dan van tevoren; heb ik het nodig én word ik er blij van!

© 2024, INC Professional Organizing |
Algemene voorwaarden |
Privacy Policy
website: sbddesign.nl