4 top-tips om gemakkelijk & snel speelgoed uit te zoeken!

INC Professional Organizing_opruimen speelgoedDe decembermaand is weer in zicht. Tijd voor gezelligheid en vaak ook voor cadeaus. Dit weekend ben ik het speelgoed van mijn zoons gaan uitzoeken. Vooral de oudste verveelt zich regelmatig. Gelukkig vonden we veel ‘schatten’ waar hij weer lekker mee kan spelen. En we hebben een aantal, voornamelijk kapotte, spullen in een vuilniszak gedaan. Ook bleef er nog een flinke stapel over om andere kinderen blij mee te maken.

Soms is het lastig om te bepalen welk speelgoed weg kan en wat je ‘moet’ houden. Enerzijds wil je het bewaren, omdat de kinderen er misschien ooit nog eens mee gaan spelen, anderzijds wil je graag ruimte creëren voor de nieuwe geschenken die in aantocht zijn. De volgende tips kunnen helpen:

1. Hier wordt mee gespeeld = bewaren

Speelgoed dat nog steeds wordt gebruikt krijgt een plekje in de woonkamer en/of op de slaapkamer van de kids. Het is maar net waar je zelf de voorkeur aan geeft en hoe oud ze zijn. Soms is het handig om op beide plekken wat te bewaren, zie tip 3.

2. Speelgoed dat kapot is of waarvan onderdelen zoek zijn

Helaas gaat spINC Professional Organizing_hulp bij structuur en overzichteelgoed soms stuk. Indien het niet mogelijk is om het weer te maken, gooi het dan meteen in de prullenbak. Soms ontbreekt er een onderdeel. Leg het speelgoed dan een maand apart en kijk of je het missende stukje vindt. Of probeer het bijvoorbeeld online te verkrijgen. Lukt het niet binnen de door jou gestelde termijn [hier ook ‘een maand’ zeggen, om het concreet te maken?] om het compleet te maken, gooi het dan alsnog weg.

3. Ze spelen er niet mee, maar dat kan nog komen?!

INC Professional Organizing_timemanagementAls kinderen niet (zoveel) meer met bepaald speelgoed spelen, kan dat verschillende redenen hebben. Ze kunnen er natuurlijk gewoon op uitgekeken zijn. Het kan ook zijn dat ander speelgoed op dat moment iets interessanter is. Door het speelgoed dan tijdelijk op te bergen (bijvoorbeeld in hun slaapkamer) en het na een tijdje weer aan te bieden, geef je het spel weer een nieuwe impuls. Dat geldt zeker ook voor het speelgoed dat ze in de decembermaand krijgen. De truc is om dat speelgoed gedoseerd aan te bieden zodat ze er de komende maanden nog profijt van hebben. Leg een deel van de ‘buit’ apart, bijvoorbeeld voor een regenachtig weekend in maart.

4. Speelgoed voor andere kinderen

INC Professional Organizing_maak een ander blij

Tot slot is er speelgoed dat nog heel is en er goed uitziet, maar waar niet (meer) mee gespeeld wordt. Dit kan verschillende redenen hebben:

  • je kind(eren) is/zijn er te oud voor geworden (denk hierbij onder meer aan dvd’s die ze nooit meer kijken, verkleedkleren die te klein zijn of puzzels).
  • er is/wordt helaas toch niet mee gespeeld. Hoe lastig dit ook is, accepteer het. Vergelijk het met een kledingstuk dat je zelf hebt gekocht, maar uiteindelijk nooit hebt gedragen. Bij kinderen gaat het vaak om iets dat ze bij een vriendje of in een reclame hebben gezien. Maar als je kind er echt niet blij van wordt en dus graag mee speelt, doe het dan weg.
  • je hebt het vervangen door iets anders (bijvoorbeeld plastic keukengerei door houten exemplaren bij een keukentje).

Bij het vervangen verdwijnt het ‘oude’ vaak meteen naar zolder, waar het vervolgens alleen maar ruimte inneemt in de kast. Zonde.. Maak er liever een ander kind blij mee.

Mijn blog delen of op mijn blog reageren stel ik enorm op prijs!

© 2024, INC Professional Organizing |
Algemene voorwaarden |
Privacy Policy
website: sbddesign.nl