3 methodes om je kledingkast op te ruimen

Het is weer de tijd van het jaar om een switch te maken van je lente/zomer garderobe naar je herfst/winter garderobe of vice versa. Bij de wisseling van de seizoenen is het een mooi moment om even terug te blikken en schoon schip te maken. Er zijn verschillende methodes om dit te doen. Hieronder laat ik er drie zien.

Opruimmethodes vergelijken – een matrix

Methode/
Vergelijkingscriterium
Konmari-methode3-dozen methode5-S methode
Icon Centrale vraagCentrale vraag„Maak je me gelukkig?“„Heb ik je nodig?“„Wanneer heb ik je voor het laatst gedragen?“„Kan ik je nog dragen? Pas je me nog?“„Vind ik alles, wat ik nodig heb in één oogopslag?“
Icon GrondgedachteGrondgedachteAlleen dat wat mij echt gelukkig maakt, blijft.Ruimte voor nieuwe kleding scheppen Continue verbetering & optimalisatie
Icon Geschikt voorGeschikt voor:BoeddhistenMinimalistenIedereen die open staat voor iets nieuws.Voor iedereen, omdat het makkelijk is en snel ruimte schept.Voor iedereen die blijvend structuur wil en voor wie opruimen geen hobby is.
Icon AanpakAanpakRigoureus & gestructureerdSnel & spontaanContinu & gestructureerd
Icon TijdsfactorTijdsfactorTijdsintensief, omdat per categorie en niet per ruimte gesorteerd wordt en elk kledingstuk ingedeeld/toegewezen moet worden.Heel snel, omdat direct kan worden gestart met opruimen.Omdat opruimen dagelijks gebeurt, gaat deze methode altijd door.
Icon USPUSPJe bezit nog maar weinig , maar wel stuk voor stuk favoriete kledingstukken.Kleding krijgt een tweede kans (verkopen, weggeven aan vrienden of goede doelen).Foto’s van het eindresultaat houden je gemotiveerd om continu te blijven opruimen.
Icon VoordelenVoordelenJe ontdekt hoeveel kleding je echt nodig hebt: eigenlijk heb je niet veel kleding nodig.Gestructureerde aanpak.Methode werkt direct, planning is niet nodig.Resultaat is direct zichtbaar.Schoonmaken, opruimen en wegdoen in één keer.De methode zorgt voor blijvende structuur.
Icon NadelenNadelenRigoureus: niet iedereen is even goed in sorteren.Er moet kleding worden weggegooid, daarom niet duurzaam.Er zijn items waar je niet gelukkig van wordt, maar die je toch nodig hebt (bijv. sokken).Geen structuur tijdens het proces, je weet niet waar je moet beginnen.De „Bruikbaar-doos“ kan verleiden tot het bewaren van overbodige kleding.Een vierde doos („Misschien-doos“) ontbreekt voor kleding waar je nog even over na wilt denken.Vraagt veel zelfdiscipline, anders blijft je kast er precies zo uitzien als eerst.Continue toepassing kost veel tijd.Er is geen sprake van een spectaculair opruim-resultaat.Spontaniteit verdwijnt, omdat overal foto’s van gemaakt worden en dit kost veel tijd.
Icon ResultaatResultaatGrootJe ziet een enorme verandering. Vaak wordt de hoeveelheid kleding meer dan gehalveerd.GemiddeldWant er belandt vaak veel kleding in de „Bruikbaar-doos“ .Op lange termijn grootOmdat de methode een continue verandering beoogt.
Icon InspanningInspanningVeel inspanningWeinig inspanningVoortdurende inspanning
Icon Oorsprong/herkomstOorsprong/herkomstDe Japanse Marie Kondo / BoeddhisteRita Pohle / Feng ShuiJapans productiesysteem (oorspronkelijk bedoeld om efficiënter te werken)
Icon MotivatieMotivatieGemiddeld, omdat het veel tijd in beslag neemt maar je wel een rigoureus effect bereikt.Hoog, omdat je direct veranderingen ziet en het opruimen weinig tijd vergt.Laag, omdat je dagelijks moet opruimen en het resultaat pas op termijn zichtbaar is.
Icon DuurzaamDuurzaamNee, omdat oude kleding zonder uitzondering weggegooid moet worden.Ja, nog bruikbare kleding kan aan vrienden of goede doelen worden geschonken.Omdat de focus hier op structuur en niet op wegdoen ligt, is dit niet van toepassing.
Icon Effect/ResultaatEffect / ResultaatDuurzame opruimmethode, die er in theorie voor zorgt dat je nooit meer hoeft op te ruimen. omdat alles een vaste plaats heeft. Bovendien verdwijnt alle overbodige kleding uit je huis.Voor de meeste mensen erg goed omdat je structuur aanbrengt en deze jaarlijks naloopt.Op de lange duur hoef je nooit meer veel op te ruimen, maar de methode vergt veel zelfdiscipline (anders slechts kortdurend resultaat).
Icon KostenKostenGeen (tenzij je het boek aanschaft)Eventueel geringe kosten als je dozen / vuilniszakken aanschaft.Geen (behalve dat je manden/kastindeling nodig hebt)
Icon Te herhalen?Te herhalen?Naar wens: omdat je minder kleding hebt, gaat opnieuw opruimen aanzienlijk sneller.Ja, na een (half) jaar, als je de „Bruikbaar-doos“ uiteindelijk weggooit.De methode is zo opgezet, dat deze zich voortdurend herhaalt. De inspanning wordt op den duur minder omdat je niet meer over een nieuwe structuur hoeft na te denken.
Icon WelbevindenWelbevindenNeemt toe omdat je alleen nog bezit wat je nodig hebt en van ballast verlost bent.Neemt toe omdat de methode snel effect heeft en dat een goed gevoel geeft.Neemt toe als de methode je eigen is geworden, je je eraan houdt en je het dagelijks opruimen niet langer als belastend maar als plezierig ervaart.
Icon Geschikt om samen met je partner uit te voeren?Geschikt om samen met je partner uit te voeren?Ja, als alle deelnemers tolerant zijn. Anders kan de minimalistische denkwijze tot problemen leiden.JaJa
Icon Uitwerking op je shopgedragUitwerking op je shopgedragDe minimalistische denkwijze leidt tot een bewuster koopgedrag: je koopt alleen nog kleding als je deze echt nodig hebt. Impulsaankopen doe je niet meer.GeenGeen
Icon VerbetervoorstellenVerbetervoorstellenKleding niet weggooien, maar door- of weggeven.(Op)Vouwmethode aanpassen aan je kledingkast.Je hoeft uiteraard niet letterlijk “in gesprek te gaan” met je kleding, maar je moet je wel afvragen of een kledingstuk je blij maakt.Direct een vierde „misschien- doos“ gebruiken.Eerst schoonmaken voordat je structuur aan gaat brengen.
Icon Toepasbaarheid op andere gebiedenToepasbaarheid op andere gebiedenJa, de methode is in theorie voor je hele huis geschikt.Ja, geschikt voor je hele huis.Ja, vooral voor je bureau en op kantoor.
Icon ConclusieConclusieIn beginsel een erg goede methode die een goed resultaat geeft. Echter wel moeilijk 100% uit te voeren, vooral als je niet minimalistisch wil leven.Snel & makkelijk toepasbaar, zodat je deze methode makkelijk kunt integreren in je dagelijks leven. Vraagt wel om regelmatige toepassing.Als je je erop toelegt, leidt de methode tot meer structuur in het dagelijks leven. Opruimen alleen is niet de centrale gedachte.

Bron: Wenz

Zelf en bij mijn klanten gebruik ik een combinatie van Konmari (voornamelijk de vraag word je er gelukkig van) en de 3 of eigenlijk 3 dozen en een vuilniszak methode. Wil je meer lezen over het opruimen van je kledingkast, je leest het in deze blog.

Vind je het lastig om zelf je kledingkast op orde te krijgen, ik help je er graag mee (op weg). Van een overvolle kledingkast en toch niets om aan te trekken. Naar een overzichtelijke kast waarin je gemakkelijk keuzes kunt maken en die kleding hebt waar jij je de beste versie van jezelf in voelt.
Neem contact op voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.

© 2024, INC Professional Organizing |
Algemene voorwaarden |
Privacy Policy
website: sbddesign.nl