11 tips die er gegarandeerd voor zorgen dat kinderen wèl gaan opruimen!

INC Professional Organizing_tips voor productieve dagHerken jij dit? Kinderen op bed, kun je eindelijk zitten, lijkt je huiskamer wel ontploft. Niet echt relaxt om dan rustig tv te kijken of nog even achter je laptop te kruipen. Hoe komt het eigenlijk dat het moeten opruimen bij kinderen vaak op weerstand stuit? Een reden zou kunnen zijn dat kinderen er de noodzaak niet zo van inzien. Het houdt hen af van dingen die ze leuker vinden om te doen. Het is de kunst om ze juist wel in te laten zien wat het oplevert. Bijvoorbeeld door te zeggen dat als je samen opruimt jij als moeder meer tijd hebt om leuke dingen te doen met de kinderen. Wil je weten hoe je je kind(eren) zo ver krijgt om je te helpen met opruimen, zonder omkopen of straf? Check dan mijn blog met 11 onmisbare tips. 

1. Maak gebruik van intrinsieke motivatie

Er zijn tal van onderzoeken waaruit blijkt dat mensen door externe beloningen juist minder gemotiveerd raken om iets te doen. Dus je kind zover krijgen dat hij z’n speelgoed opruimt door te zeggen dat hij daarna iets leuks mag doen of door het geven van bijvoorbeeld een sticker, werkt op de lange termijn eigenlijk alleen maar averechts.

Eén manier om de intrinsieke motivatie te vergroten is door het opruimen gewoon leuk te maken. Want de meeste kinderen zijn heel gemotiveerd om leuke dingen te doen. Hier wat ideeën:

2. Gebruik liedjes

Zet een lekker liedje op (evt. door kind gekozen) en maak er een sport van om alles tijdens dat ene liedje opgeruimd te hebben.

3. Maak er een wedstrijd van

Blog wk 21_INC Professional organizing timemanagementVerdeel ’t speelgoed bijvoorbeeld in tweeën en laat je kinderen de ene helft doen, terwijl jij de andere helft doet. Of zeg; eens kijken of het jullie lukt om in twee minuten (gebruik een zandloper of je wekker van je telefoon) alles opgeruimd te hebben. Laat je kinderen bij dit soort wedstrijdjes altijd samenwerken. Als je ze tegen elkaar laat strijden komt daar alleen maar meer ellende van.

4. Kinderen houden van spelletjes

Maak bijvoorbeeld kleine kaartjes met nummers erop. Je kind komt een kaartje halen en moet het aantal dingetjes opruimen dat erop staat en mag dan pas een nieuw kaartje komen halen. Uiteraard zo snel mogelijk en onder luide aanmoediging van jou. Of je ze alle auto’s, of poppen, of lego op te ruimen. Of alleen alle rode dingen die op de grond liggen. Zeker weten dat dit ze wel stimuleert.

5. Laat zien wat het oplevert

Een andere manier om de intrinsieke motivatie te vergroten, is door ze inzicht te geven in wat het hun oplevert als het speelgoed goed wordt opgeruimd. Zorg voor fijne bakken waar ze hun speelgoed goed in kunnen sorteren, zodat ze alles weer makkelijk INC Professional Organizing_opruimen kidskunnen terugvinden. En benoem dit als reden waarom het handig is dingen ook weer op te ruimen. (‘Ik word gek van de rotzooi’ is voor de meeste kinderen geen legitieme reden namelijk.)

6. Alles op zijn plek

Hoe sneller je kinderen leert waar iets hoort, hoe beter ze het onthouden. Waar horen de jassen, de schoenen en waar het speelgoed? Als kinderen hun eigen spullen na school en aan het einde van de dag iedere keer op dezelfde plek terugzetten, gaat dat op een gegeven moment automatisch, handig!
Zeker in het begin is het wel belangrijk dat je concreet bent over wat je wilt dat er gebeurt. Zet je fiets in de schuur, hang je jas aan de (kinder)kapstok en breng na het eten je bord naar de keuken. Dit werkt veel beter dan ruim je troep eens op.

7. Maak het ze makkelijk

Erg voor de hand liggend, maar ik noem het toch even, zorg dat het kinderen gemakkelijk wordt gemaakt om op te ruimen. Zet INC Professional Organizing_alles op z'n plekdoorzichtige bakken op de grond in de kamer waar het speelgoed in moet bijvoorbeeld. Je kan per bak een plaatje, pictogram of label plakken over de inhoud van de bak. Geef het speelgoed een vaste plek. Maak het jezelf makkelijk door speelgoed dat altijd een enorme ravage veroorzaakt, buiten hun bereik op te bergen en alleen op aanvraag tevoorschijn te pakken. Ook nog eens goed voor de afwisseling. De lego van mijn zoons staat bijvoorbeeld op hun eigen kamer, hoog in een kast ;-). Wil je handige opbergtips, kijk dan even op de site van JM op deze pagina.

8. Ruim samen op

Samen opruimen is veel gezelliger dan alleen. Tevens ervaren kinderen opruimen ook al snel als straf als ze het alleen moeten doen. Bovendien als je tussen het opruimen door ook nog even gezellig kletst, heb je er meteen een goed contactmomentje bij. Vroeger vonden de beste gesprekken plaats tijdens de afwas; het praat nu eenmaal veel makkelijker voor een kind als jullie samen wat doen. Daarbij leren kinderen op deze manier dat het heel normaal is om samen dingen aan te pakken. Hierdoor zullen ze sneller anderen helpen en zelf om hulp vragen.

9. Geef zelf het ‘goede’ voorbeeldINC Professional Organizing_Kids opruimen

Wij ouders vinden opruimen (meestal) vaak ook niet zo leuk. Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik moet nog regelmatig op mijn tong bijten om te voorkomen dat ik dingen zeg als “ik moet ook altijd jullie troep opruimen”, “ik word gek van die rotzooi” of  ” ’t lijkt wel of ik de hele dag alles achter jullie kont moet aandragen.” Waarschijnlijk hebben jullie ook wel gemerkt dat kinderen zich daar niet zoveel van aantrekken. Het enige dat je hiermee bereikt is, dat de negatieve associatie van het opruimen versterkt wordt. De motivatie om op te ruimen, zal alleen maar minder worden.

10. Vast opruim moment kiezen

Ruim zoveel mogelijk (altijd) op een vast moment op, zoals:

  • eerst opruimen, dan ander speelgoed pakkenINC Professional organizing_ overzicht_ kids_opruimen
  • 10 minuten voor het einde van een speelafspraak
  • voordat de televisie, de Wii of de I pad aan mag.
  • de middag voordat het huis wordt schoongemaakt.
    Als je bovenstaande zeker zes weken (bij voorkeur consequent) volhoudt, dan is het een ingesleten gewoonte en dus routine geworden. Je kinderen weten waar ze aan toe zijn en wat jouw regels zijn, zo voorkom je elke keer discussie en gedoe.

11. Ruim af en toe gewoon voor ze op

Er zijn van die momenten dat je weet dat je eigenlijk teveel vraagt van je kind. Bijvoorbeeld als ze hartstikke moe zijn, of over drie minuten begint het favoriete programma en hij/zij daar even niet aan gedacht heeft (en je hebt tip 11 nog niet toegepast). Er is niks mis mee om dan af en toe te zeggen “Weet je lieverd, ga jij maar lekker kijken, ik zal het deze keer wel ff voor je doen.” Je hoeft heus niet bang te zijn dat je daar een verwend kind van krijgt. Kinderen doen namelijk wat jij doet, en niet alleen wat je zegt. Zij zien jou iets liefs voor een ander doen en dat is wat ze onthouden. Een volgende keer helpen ze jou (of iemand anders) ook weer makkelijker.

Veel succes! Kun je nog meer tips en/of mijn hulp gebruiken bij het opruimen van je huis, neem dan snel contact op voor een afspraak.

Wil je meer lezen over opruimen van speelgoed?!

Vond je dit artikel interessant? Als je het wilt delen in je netwerk, stel ik dat bijzonder op prijs.

 

© 2016. Ingrid Strooij, INC Professional Organizing, alle rechten voorbehouden. Geschreven door Ingrid Strooij – INC Professional Organizing, Werk & Privé In Control.

© 2024, INC Professional Organizing |
Algemene voorwaarden |
Privacy Policy
website: sbddesign.nl