10 tips voor meer ruimte in je boekenkast

Boeken lezen, ik ben er gek op. Zoals boeken voor mijn werk, maar ik kan ook erg genieten van literaire thrillers en van een paar Nederlandse auteurs. Toch heb ik maar één (smal) boekenkastje in mijn huis. In mijn woonkamer heb ik alleen wat kook- en fotoboeken staan. Keuzes maken is dus nodig, anders raken die planken binnen no time te vol. Om ruimte te houden voor nieuwe titels, moet ik er dan ook af en toe aan geloven om mijn boekenkast opruimen.

De voordelen van je boekenkast opruimen

Met dit lijstje help ik je om eens kritisch te kijken naar welke boeken je echt wilt bewaren en welke je misschien beter een tweede leven kunt geven. Een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd. En in een opgeruimd hoofd is weer ruimte om boekenkennis toe te kunnen voegen.

Omdat ik besef hoe pijnlijk, emotioneel en verwarrend het kan zijn om te besluiten van welke literaire vrienden je afscheid wilt nemen, geef ik je hier  10 tips om je te helpen je boekenkast op te ruimen.

  1. Stel je deze vragen bij het uitzoeken van je boeken:

  • Ga ik dit boek het komende jaar (her)lezen? Of is het eerder een uitgesteld verlangen en is het niet realistisch dat je het gaat doen. Doe het boek weg en als de tijd er wel rijp voor is, schaf je het wel aan. Je bent dan wel gemotiveerd om het boek te gaan lezen.
  • Word ik er heel blij van?Of vind je het zelfs vervelend als je het boek ziet? Zelf heb ik het boek van Harry Mulisch ‘De ontdekking van de hemel’ weggedaan. Diep in mijn hart vond ik dat ik dit boek ‘moest’ lezen, maar ik kwam er niet doorheen. Voila na het zien van de film, kon ik toch afscheid nemen van het boek.
  • Vind je het boek echt de moeite waard om ruimte te laten in nemen in jouw kast/ huis? 
  • Zou ik op dit moment het boek opnieuw aanschaffen als ik in een boekenwinkel was?
  • Stel jezelf een limiet. Bijvoorbeeld, ik ga 10% van mijn boeken wegdoen. Of ik ga twee planken met boeken overhouden.
  1. Neem afscheid van boeken in een serie waar je niet verliefd op bent

Natuurlijk is het verleidelijk om je zuur bij elkaar gespaarde series compleet te houden. Een andere manier om ernaar te kijken is deze: behoud je favoriet uit de serie en laat de rest plaats maken voor nieuw leesvoer. Was Het Verloren Symbool je favoriete Langdon-boek van Dan Brown (we don’t judge)? Geef die dan een ereplaats en neem afscheid van Het Bernini MysterieDe Da Vinci Code en Inferno.

  1. Laat klassiekers ruimte maken voor nieuw talent

Sommige schrijvers doorstaan de tand des tijds. Daardoor raken onze boekenkasten steeds voller met “schrijvers die iedereen gelezen moet hebben”. (Of, waarvan iedereen moet doen alsof ze gelezen te hebben door de boeken in huis te hebben). Dat gaat ten koste van aanstormend literair talent dat nu, in onze tijd en over onze onderwerpen, geweldige werken voortbrengt. Overweeg eens om een paar klassiekers van de hand te doen om deze nieuwe parels de ruimte te geven.

  1. Doe kookboeken weg waarvan je de recepten uit je hoofd kent / of waar je nooit uit kookt.

De recepten uit je favoriete kookboek maak je waarschijnlijk regelmatig en ken je dus inmiddels wel uit je hoofd. Jij als masterchef bent helemaal één met Jamie of Nigella. Dus heb je hun boeken niet meer nodig voor je culinaire hoogstandjes. Dan kun je die kookboeken dus net zo goed weggeven aan iemand die ze harder nodig heeft dan jij. Zoals iemand bij de Kringloopwinkel bijvoorbeeld, of een bekende die je er een plezier mee doet.

Soms heb je ook kookboeken die momenteel niet bij de huidige fase in je leven passen. Doe deze boeken weg en mocht je het boek over een tijdje weer willen gebruiken, je kunt ‘m vast weer vinden in een (tweedehands) boekenwinkel. Zeker weten dat je er dan WEL wat mee doet.

Een ander selectie criteria: wanneer de kookboekpagina’s van je favoriete pasta gerecht vol zitten met vlekken van tomatensaus is het intensief gebruikt. Maak een foto van de pagina en zet hem in je telefoon. Beiden alternatieven geven je boekenkast de ruimte voor een nieuw literair hoogstandje.

Ook op internet vind je vaak heerlijke recepten. Dat scheelt weer een kookboek in de kast.

  1. Vind een goede bestemming voor je studieboeken

Studieboeken zijn duur. Heel erg duur. Als je ze niet meer nodig hebt in je huidige carrière, probeer ze dan dus vooral door te verkopen. Of doneer ze aan een instelling die wat aan de kennis erin kan hebben. Of aan een arme student, die nu in dezelfde situatie zit als jij toen je die boeken kocht. Je kunt ze altijd nog parkeren op een goed zichtbare plek in je kantoor, vlak naast je ingelijste master diploma. Dit laat je collega’s en vrienden zien dat je je studie niet met alleen maar samenvattingen hebt doorlopen en herinnert jou zelf aan het feit dat je dit laatste misschien juist wel hebt gedaan. Als dat het geval is kun je het er in ieder geval nog op gokken dat de aanwezige kennis via het ingesealde boek alsnog op je bureau terechtkomt als je het echt nodig hebt.

  1. Doe biografieën en zelfhulpboeken die je uit hebt de deur uit

De meeste biografieën, zelfhulpboeken of werken over tijd- of ruimtemanagement zul je maar één keer lezen. De kennis heb je er uitgehaald, dus tijd om ze door te geven of verkopen aan iemand die er nog wat aan kan hebben.

De boeken van Marie Kondo – over het efficiënt indelen van je ruimte – ongebruikt op de plank laten staan na het te hebben gelezen zou wel erg ironisch zijn, nietwaar?

Wellicht een open deur, maar ik noem het toch even, met een goede e-reader of een bibliotheek abonnement verminder je je de hoeveelheid boeken ook aanzienlijk. Of leen een boek van een collega of vriend.

Wat doe je met de boeken waarvan je afscheid hebt genomen:

  • Verkopen via bol.com
  • Verkopen aan een tweedehands boekenwinkel
  • neerzetten in een boekenkast (minibieb) op straat of bijvoorbeeld te vinden in de supermarkt Albert Heijn
  • Cadeau geven aan iemand die er wel heel blij van wordt
  • Afgeven bij de plaatselijke kringloopwinkel / of een Terres de Hommes winkel

Veel succes met uitzoeken van je boekenkast & mocht je hierbij hulp kunnen gebruiken, neem gerust contact met mij op. Ik help je graag!

© 2024, INC Professional Organizing |
Algemene voorwaarden |
Privacy Policy
website: sbddesign.nl